Koos James Bondi tagasitulekuga tuli pärast nelja-aastast pausi turule BMW uus sportauto, mis ühtlasi vahetas välja Bondi senise klassikalise mudeli Aston Martini. BMW on sportautosid ehitanud enam kui 60 aastat, neist viimase, Z1 mudeli tootmine lõpetati 1991. aastal. Uus kahekohaline sportlik rodster kannab nime Z3. Uue BMW disain pärineb kahelt eelkäijalt: vertikaalselt avanevate ustega Z1-lt ja kõigi aegade kaunimaks BMW-ks tunnistatud 50. aastatest pärit 507-lt. "Tuli vaid need kaks mudelit joonestuslaual ühendada, hind madalal hoida ja uue Bondi filmi "Golden Eye" tegijatega leping sõlmida," kirjeldavad uue mudeli sündi auto loojad.

BMW Z3 Ameerika esitlus põhjustas liiklusummikuid supermarketite ees ning maanteedel. Kõik tahtsid näha James Bondi uut autot, kuid keegi ei uskunud, et selline auto võib maksta kõigest 28 750 dollarit (340 000 krooni).

Baasversiooni madal hind on saavutatud osalt tänu vähendatud tootmiskuludele BMW uues harutehases USA-s Lõuna-Carolinas. Saksamaal tootes oleks selle mudeli hinnaks kujunenud umbes 45 000 dollarit (ca 500 000 krooni).

Peatselt müügile tulevad mudelid on esialgu varustatud neljasilindrilise mootoriga, milleks on 113- ja 138-hobujõulise võimsusega 1,8- ja 1,9-liitrised jõuallikad. Neist viimati nimetatu võimaldab arendada 100-kilomeetrist tunnikiirust 9,5 sekundiga ning sõita maksimaalse kiirusega 205 km/h. Lähitulevikus on BMW-l plaanis Z3 mootorite valikut laiendada 2,8-liitrise (198 hj) mootoriga ning tuua tootmisse selle mudelisarja tippversiooni Z3M, mille jõuallikaks saab 6-silindriline 322-hobujõuline mootor.

Käigukastiks on 5-käiguline manuaal, või 4-käiguline automaatkäigukast, mis pärineb BMW 3- ja 5-seeria mudelitelt. Auto esi- ja tagavedrustus on M3 veidi moderniseeritud analoog.

Rodsteri armatuurlaud, lülitite paigutus ning turvasüsteemid vastavad BMW tavalistele standarditele. Z3 siseruum on veidi suurem samasse klassi kuuluvate Rover MGF ja Mazda MX-5 omast. Auto praktilisust suurendab 180-liitrine pagasiruum, mis BMW andmetel mahutab kaks pehmet golfikotti või nädalalõpu veetmiseks vajaliku pagasi kahele. Istmed pole just mõeldud kogukamatele inimestele.

Esialgu on rodsteri katus mehaaniliselt üles-alla käiv. Aasta lõpuks on siiski oodata, et kõik mudelid varustatakse elektroonilise ajamiga katusega või eemaldatava kõvakatusega.

Tänu soodsale hinnale kujuneb Z3-st rivaal tunduvalt kallimatele Mercedes SLK-le ja Porsche 986-le.

BMW-l on veel üks suur eelis, nimelt on ta Bondi seni kõige odavam auto.

ENN METSAR