"Leping ja lubadus, millega on liitunud pea 600 000 inimest, läheb riigi poolt radikaalselle ühepoolsele muutmisele. Lepingu pikkuseks on seejuures sõltuvalt liitujate vanusest mõnest aastast 50 aastani, kuid valitsus soovib sellest kokkuleppest taganeda vähem kui ühekuulise etteteatamisega," on kirjas börsi ja väärtpaberikeskuse ühises pressiteates, selgitades, et pikaajalisi reforme ei tohiks peatada lühiajaliste probleemide seljatamiseks.

"Oleme nõus, et ühise pingutuse nimel tuleb heade aegade hüvedest järele anda. Samas tuleb selgelt anda aru, missuguste hüvede arvelt järeleandmisi tehakse. Pikaajalised ja põhjapanevad reformid riigi majandusliku stabiilsuse tagamiseks 10, 30 ja 100 aasta pärast ei tohi olla kohad, mis lühiajalistest raskustest väljumiseks seisma pannakse," seisab ühisavalduses.

Veel 2008. aasta talvel arutleti selle üle, et Eesti riigi reservid on põhjendamatult suured ning nende kasvatamine tuleks lõpetada. "Täna on selge, et headel aegadel piisavaid reserve koguda ei suudetud. Kogumispensioni süsteemi peatamisega lähtutakse samadest petlikest ettekujutustest, kuna tänaste otsuste tulemused annavad valusa löögi alles kaugemas tulevikus," lisasid börs ja väärtpaberikeskus.

Kogumispensioni maksete peatamine annab väidetavalt kaks olulist tagasilööki. Esiteks saab riigil olema väga raske veenda inimesi mõne pikaajalise reformiga kaasa tulema, kui riik nii jõuliselt ühepoolselt kokkulepetest taganeb. Teiseks tähendab see otsus tulevaste pensionide vähendamist sadadel tuhandetel inimestel. Täna keskmist palka saav 30ndates aastates inimene jääb pensioniikka jõudes ilma kümnetest tuhandest kroonidest.

"Väärtpaberiturgude loogikat ja kasumi teenimise põhimõtteid arvesse võttes on parim aeg investeerimiseks siis, kui hinnad on odavad. Kui osta täna pensionifondi osakuid, on tulu teenimise võimalus kordades suurem kui teha sama tehing headel aegadel," teatasid börs ja väärtpaberikeskus.

"Meie hinnangul tekitab sissemaksete täielik peatamine olulise kahju ligi 600 000 liitunu pensionisummale tulevikus. Soovitame valitsusel ja riigikogul tõsiselt kaaluda tehtavat otsust ja jätta inimestele alles võimalus oma sissemaksete jätkamiseks ja tuleviku kindlustamiseks ning vajadusel vähendades riigi osa ajutiselt (2011. aastani) näiteks 2%le," lisasid nad.