Tallinna Väärtpaberibörs tõestas sel nädalal börsikrahhi edukalt üle elades, et investorid usuvad Eesti majanduse tugevusse ja kroon püsib kui kalju.

Börsiindeks TALSE küll kukkus "mustal neljapäeval" kõigi aegade suurimad 15 protsenti, kuid reede kohta võis juba öelda "lootusrikkalt helesinineö. Ehkki eile ei jõudnud aktsiate hinnad krahhieelsele tasemele, ootab enamik investoreid, et pikemas perspektiivis jõuavad hinnad sinna tagasi ja ronivad kõrgemalegi.

Eesti Päevalehe küsitlusele nii väike- kui suurinvestorite seas andsid eranditult kõik küsitletud vastuseks, et äsjasest krahhist hoolimata ootavad nad tõusu. Paljud investorid leiavad, et praegu on börsil tekkinud soodne ostuvõimalus.

Reaalseid kahjusid tekitas börsikrahh vähestele, sest aktsiate tegeliku müügini enamik investoreid ei jõudnud. Palju investoreid ei jäänud isegi arvestuslikku kahjumisse, sest nad on ostnud aktsiad ammu ja väga odavalt. Isegi nii hiljutise kui nelja kuu taguse ajaga võrreldes oli TALSE indeks eile tervelt 35 protsendiga plusspoolel.

Tegelikku kahjumit kandsid suurt tükki haarama läinud investorid, kelle närvid olid nõrgad ning arusaamine börsindusest ja investeerimisriskidest vähene.

Loodetavasti kainestab Eesti börsiajaloo seni suurim hinnalangus neid inimesi, kelle ootused börsil teenimise võimaluste suhtes on üle paisutatud. Riskantseid investeerimisstrateegiaid - optsioone ja repo-tehinguid - kasutavad Eestis agaralt ka need investorid, kelle oskuste ja rahalise vastupanuvõimega see kokku ei sobi.

Kuigi eilne päev oli börsil lootusrikas, ei ole kõik karid veel möödas. Tallinna börsi käekäik sõltub endiselt väga suurel määral sellest, kui palju välisraha Eestisse sisse voolab. Isegi osa sellest rahast, mille on aktsiatesse pannud kohalikud investorid, pärineb ju tegelikult välispankadest.

Senikaua kui eestlased ei hakka rohkem säästma ja paigutama aktsiatesse laenuraha asemel oma raha, jäävad hinnad Eesti aktsiaturul ebastabiilseks. Kodumaisest säästmisest sõltub ka välisinvestorite usaldus Eesti vastu - keegi neist ei jää lõputult finantseerima siinsete inimeste tarbimist.