Juba avapaneelis toodi välja praegused nõrkused. „Meil on majandus, mis on liialt finantseeritud pankade poolt," arvas Cofi AS asutaja ja FinanceEstonia endine juhatuse esimees Priit Põldoja. Ligi 99% rahastusest tuleb just pankadest.

Üheks oluliseks koostisosaks olukorra parandamiseks on ka börsi arendamine. „Börsi arendamine on sama oluline või isegi olulisem kui Rail Baltica," rääkis endine Hansapank Eesti tegevjuht Põldoja. Ka Eesti Panga asepresident Madis Müller möönis, et oleks hea, kui Eesti kapitaliturud areneks edasi, kuid samas lisas, et täna teevad pangad rahastamisel head tööd.

Eesti paistab teiste riikidega võrreldes teravalt silma just kapitalituru alaarenguga. Nii on ülimadal börsi käibe suhe SKTsse (ligi 1%), samas kui näiteks OECD riikide keskmine on üle 100%. Väga vähe investeerivad kohalikule turule ka osaliselt just seetõttu pensionifondid. Vaid 6-7% pensionivaradest on investeeritud Eestisse, samas ülejäänud raha toetab välismaised majandusi.

Uueks FinanceEstonia juhatuse esimeheks valitud Redgate Capital AS-i partner Aare Tammemäe sõnul ei ole kapitaluturgude alaareng ainult Eesti teema, vaid puudutab tervet Euroopat. Eelkõige on lisaraha kaasamisega hädas väikesed ja keskmised ettevõtted, kes samas on majanduse tuumaks ja mootoriks. Tammemäe tõi murekohana näiteks veel avaldamata uuringust, kus selgus, et enamik Eesti ettevõtjaid ei olnud teadlikud eraraha kaasamisest ega osanud tuua välja selle plusse ja miinuseid.

Tammemäe sõnul ei ole probleemi lahenduseks võlurohtu, kuid seda aitaks lahendada rida üksteisega seotud meetmeid nagu teavitustöö, riigifirmade börsile viimine, riigi- ja riigifirmade võlakirjade börsile viimine, omavalitsuste laenuinstrumendid jms

Vastuargumendi, et Eesti on kapitalituru arendamiseks liiga väike, lükkas Rootsi pensionifondi AP2 juhatuse liige Niklas Johansson ümber tuues näiteks Dubai ja Gibraltari, kus turg toimib. Tema sõnul on kapitaliturg loomulik finantstaristu ning selleta jääb Eesti makroriskide importööriks.

Mõtet toetas ka Eesti Era- ja Riskikapitali Assotsiatsioon juhatuse esimees Margus Uudam, kelle sõnul annab kohaliku rahastuse puudumine eriti valusalt tunda kriisi korral. Just siis viiakse rahad võõrastelt turgudelt reeglina eemale ning kohaliku rahastuseta võib aastate pikkune innovatsioon hävineda kõigest poole aastaga.

include "/www/htdocs/delfi/includes/projects/misc/stream/riigikogu2.inc"; ?>