Soome ettevõtete korraldatav investeerimisüritus toimub 27. ja 28. aprillil Soome lahel Viking Line’i laeval Cinderella ning on suunatud eelkõige Soome väikeinvestoritele, keda osaleb reisil tuhatkond.

Hex Tallinna juhatuse esimehe Gert Tiivase sõnul osaleb investeerimisüritusel vaid kolm Eesti börsiettevõtet, sest kohtade arv oli piiratud ning börs pidi valiku tegema. Tema sõnul peaksid börsiettevõtted pidevalt tegevust tutvustama olemasolevatele ja uutele investoritele. “Reaalsus on see, et kasulik on ta igal juhul.”

Huvi on üllatavalt suur. Tiivase sõnul on oluline, et siinsed ettevõtted tutvustaksid Soome investoritele Eesti majanduse tegelikke võimalusi. Börsijuhi sõnul maaliks see põhjanaabritele pildi, et Eestit ei iseloomusta vaid kuritegevus, narkootikumide läbivedu ning Kadaka turg. “Oleme märganud, et soomlaste huvi Eesti vastu on üllatavalt suur. Nõudlus on just tavalise baasinfo järele, nagu näiteks milline raha meil käibel on,” ütles Tiivas.

AS-i Harju Elekter juhatuse esimees Andres Allikmäe ütles, et ettevõte kavatseb osaleda nii eelseisval üritusel kui ka kahel järgmisel samalaadsel üritusel Soomes.

Tema sõnul kavatseb Harju Elekter tutvustada end Soome investoritele eelkõige seetõttu, et meelitada ligi sealseid väikeinvestoreid.

“Nende jaoks on meie aktsiahinnad praegu madalad,” ütles Allikmäe. Ta loodab aktsionäride lisandumisega kaasnevat positiivset mõju Harju Elektri aktsia hinnale.

Ka Hansapanga investorsuhete juht Mart Tõevere lausus, et sõidab koos juhatuse liikme Olli Heinoneniga ettevõtet tutvustama ning potentsiaalseid Soome väikeaktsionäre püüdma. “Meie eesmärk pole otsida investeerimisvõimalusi, vaid meelitada Soome investoreid Eestisse,” lausus Tõevere.

Uued investorid tõstaks kauplemise aktiivsust. Tema sõnul tähendaks uute investorite leidmine kauplemise aktiivsuse kasvu, tänu millele kasvab ka aktsia hind ning ettevõtte väärtus.

Samas ei öelnud Tõevere, milline võiks olla Hansapanga aktsia hind poole aasta pärast. “Me ise selliseid prognoose ei tee, ning kui ka teeksime, siis seda avalikult välja ei ütle.”

AS-i Eesti Telekom finantsdirektor Krister Björkqvist ütles, et ettevõte kavatseb üritusel leida uusi Soome väikeaktsionäre, kes hoiavad ettevõtte aktsiaid enda käes üldjuhul pikemat aega.

Björkqvisti sõnul ei tea Soome investorid Eesti investeerimisvõimalustest hetkel suurt midagi, mistõttu peab Eesti Telekomi juhatus ettevõtte tutvustamist oluliseks.