Eraisikute väärtpaberitulu maksuvabastuse kava on turuosalistele oma keerukuse ja piiratuse tõttu pettumuse valmistanud, sest kui esialgu oli seadusemuudatuse mõte võrdsustada eraisikutest investorid äriühingutega, praeguses eelnõu variandis aga peaks eraisikust investor tulevikus arvestama paljude kitsendavate asjaoludega, kirjutab Äripäev.

Näiteks saab investor investeerimiskontole osta aktsiaid vaid Euroopa Liidu riikidest ning investeerimiskontosid võib olla vaid üks ning samuti tuleb olla valvas investeerimishoiuste avamisel, sest ka neilt teenitav intress läheb investeerimiskontolt väljavõtmisel maksustamisele.

"See eelnõu on selgelt toores ja tuleks viia vastavusse nii globaalse investeerimise reaalse eluga kui ka esialgse eesmärgiga lõpetada erainvestori diskrimineerimine võrreldes ettevõttega, kuna praegu tundub, et mõlema teema osas on vägagi suuri küsitavusi," ütles investeerimispanga Evli Securities varahalduse strateeg Peeter Koppel.

"Ma ei nõustu riigi sooviga investorite eest ära otsustada, millistesse riikidesse ja väärtpaberitesse peaks soodsamalt investeerida saama," oli Tallinna börsi juhatuse esimees Andrus Alber taolise piirkondliku piiranguga rahulolematu.