RAIVO MURDE

Eestis börsikrahh kinnisvara hindu ei mõjuta, nii nagu tegi seda kümme aastat tagasi "must esmaspäev" New Yorgi kinnisvaraturuga, kus hinnad kukkusid ligi poole võrra.

Soome suurim päevaleht Helsingin Sanomat hoiatas neljapäevases lehes, et Eestis võib börsikrahh avaldada laiadele elanikekihtidele hullemat mõju kui teistes riikides. Peamiseks argumendiks tuuakse, et paljud eestlased on pantinud oma elamud, et osta aktsiaid. Nii see tegelikult ei ole. Kõige pessimistlikumate hinnangute kohaselt ehk tuhat inimest on kogu oma maise vara aktsiate ostmise eesmärgil pangale pantinud. Neil on muretsemiseks põhjust, kuid vaevalt nüüd tuhat korterit või maja võlakatteks müüki paisatakse. Eestis on ka vähe inimesi, kes on korraga võtnud laenu nii kinnisvara kui ka aktsiate ostuks ning satuksid nüüd börsil õhku haihtunud raha tõttu makseraskustesse. Suure laenukoormusega inimesed on üldjuhul kõrgepalgalised, kellele mõningane rahakaotus suurt peavalu ei valmista.

Kõige valusamalt elavad börsikrahhi üle investorid, kes on viimase poole aasta jooksul müünud oma kinnisvara ning paigutanud saadud raha börsile teenima, et hiljem luksuslikum korter või maja osta.

Kinnisvaraturg on osake majandusest ning reageerib majanduse üldistele tõusudele ja langustele. Kuid vähemalt Eesti kinnisvaraturg reageerib muutustele väga aeglaselt. Tõsine börsikrahh võib siiski kinnisvaraturule kaudset mõju avaldada. Need kinnisvara hinnad, mis siiani on stabiilselt kasvanud, võivad tasapisi veidi langeda. Eelkõige võivad langeda vana- ja kesklinna korterite hinnad. Tõsist hinnalangust ei ennusta aga ükski maakler ning tõenäoliselt jätkub kinnisvarahindade stabiilne kasv. Võib ka juhtuda, et börsi asemel hakkavad inimesed rohkem investeerima kinnisvarasse.