Eile oli halb päev aktsiaturgudel ja tavapärasest suurema languse tegi läbi enamik maailma börse.

Krahhilaine algas Hongkongis, kus aktsiate hinnad langesid 10 protsendi võrra ning üleööintressimäärad pankadevahelisel rahaturul kerkisid 300 protsendini. Tegemist on mitme aastakümne suurima kriisiga Hongkongis.

Hongkongile järgnes langus Aasia suurimal börsil Tokyos. Nikkei indeks vähenes eile 3,03 protsendi võrra. "Kuna kolmandik Jaapani laenudest on antud Hongkongi, siis on inimesed selle pärast väga mures," ütles ING Barings Securitiesi väärtpaberiosakonna juhataja Simon Hurst usutluses Bloombergile.

Hongkongi börsikrahh tõmbas kaasa paljude Kagu-Aasia valuutade kursid. Singapuri dollar kukkus viimase nelja aasta madalaima tasemeni ning ka Malaisia ringgit kukkus. Hongkongi dollar püsis kindlana, toetatuna taevasse kerkinud intressimääradest. Hongkongi juht Tung Chee-hwa tõotas, et Hongkongi dollar jääb kindlalt seotud USA dollariga.

Aktsiate hinnad Euroopa suurematel börsidel langesid neljapäeval kolme-nelja protsendi võrra. Londoni FTSE-100, Prantsuse CAC ja Saksa DAX langesid ligi kolme protsendi võrra. Helsingi HEX langes 2,7 protsendi võrra ja Stockholmi üldindeks langes 3,4 protsendi võrra. "Tegemist on emotsioonide ja liialdatud reaktsiooniga. Majanduslikult ei ole langus põhjendatud," ütles Daiwa analüütik Roger Monson.

ülemaailmne kukkumine aktsiaturgudel jätkus ka Wall Streetil. "Kui Dow kukub järsult, levib paanika kiiresti ka võlakirjaturule ning sealt edasi," kommenteeris Simon Cook Londoni Cooperative Bankist. Dow Jonesi tööstuslik keskmine kukkus turgude avanedes 170 punkti võrra.

Diilerite sõnul liikus investorite raha peamiselt ühendriikide võlakirjadesse ning teiste riikide võlakirjadesse. "Võite ette kujutada, mis toimub. See on põrgu," kommenteeris Reutersile üks Londoni võlakirjadiiler.

Baltic News Service