Tallinna börs. Möödunud nädala lõpp tõi Tallinna börsile hindade tõusu ja kauplemise elavnemise. Maaklerite sõnul oli põhjuseks pikaajaliste investorite ostuhuvi kasv.

See võib hindu üleval hoida ka järgnevatel nädalatel, kuid kiire tõus ei ole eriti tõenäoline, sest ettevõtete fundamentaalnäitajates muutusi ei ole ning kasumiprognooside võimalikku tõstmist võtavad hinnad juba osaliselt arvesse.

Riia börs. Ka Riia börsil kasvas käive, kuid enamiku aktsiate hinnad langesid. Rohkem kui poole börsi möödunud nädala käibest andsid äsja börsile jõudnud farmaatsiatehase Olainfarm aktsiad. Olainfarmi aktsia hind on olnud väga kõikuv, sest investorite seisukohad ettevõtte finantsseisundi kohta on täiesti erinevad.

Riia börs paneb praegu üles elektroonilist kauplemissüsteemi, millega peaks paari nädala jooksul lõpule jõutama. Uus kauplemissüsteem loob eeldused hindade pidevale noteerimisele üleminekuks. Heal juhul võib see juhtuda juba sügisel.

Vilniuse börs. Vilniuses jätkus aeglane langus. Börsi põhinimekirja kuuluvate aktsiate langus on viimastel nädalatel olnud aeglasem kui lisanimekirja aktsiatel, mis annab lootust, et vähemalt likviidsemad aktsiad võtavad varsti suuna ülespoole.

Vene aktsiaturg. Moskvas on aktsiatega kauplemine viimastel päevadel loid olnud, kuid hinnad püsivad siiski mai lõpus saavutatud tipu lähedal. Tõus USA aktsiaturul avaldab Vene aktsiatele endiselt soodsat mõju.

USA ja Euroopa aktsiaturud. Tõus USA aktsiaturul viis uute rekorditeni ka Euroopa aktsiaturud. Järejkordse optimismilaine aktsiaturgudel vallandas USA tootjahinnaindeksi avaldamine. Indeks langes mais viiendat kuud järjest, mis kärpis tugevalt võimalust, et USA Föderaalreserv lähiajal intressimäärasid tõstab. Sellele prognoosile oodatakse tuge ka täna avaldatavalt USA tarbijahinnaindeksilt.

Euroopa aktsiaid tõstis ka teade, et Saksamaa ja Prantsusmaa jõudsid rahaliidu stabiilsuspakti osas kokkuleppele. Saksamaa nõudis, et pakt käsitleks vaid euro stabiilsust tagavaid küsimusi, Prantsusmaa uus sotsialistist peaminister aga nõudis tööhõivet puudutavate punktide lisamist. Pakti peavad heaks kiitma eile ja täna Amsterdamis kohtuvad Euroopa Liidu peaministrid.

VILLU ZIRNASK