TIIT KUUSKMäE

ARVAMUS

Viimasel ajal on palju käsitletud teemaks saanud Eesti majanduse ja eriti aktsiaturu ülekuumenemine. üks ajaleht soovitab kogu väärtpaberiportfelli kibekiiresti maha müüa, teine asja rahulikult võtta ja kolmas piirdub börsil toimuva kommenteerimisega.

Paanikaks pole põhjust. Miks?

Kui majandustulemused on head ning vastavad ootustele või isegi ületavad neid, siis on loogiline, et aktsiahind tõuseb. Eestis vastavad aktsiahinnad ettevõtete konkreetsetele tulemustele. Seepärast ei tohiks mingi mulliga tänasel turul tegemist olla.

Kas Eestis ikka vastavad aktsiahinnad konkreetsetele majandustulemustele? USA-s on viimastel aastatel toimunud tormiline majanduskasv ja sama tormiliselt on tõusnud ka aktsiaturud. Täiesti normaalne nähtus. Kuidas aga teada saada, kas ettevõtte aktsia on ülehinnatud või mitte?

Tavaliselt kasutavad investorid selle kindlaks tegemiseks P/E suhet. Eestis kõigub see erinevate ettevõtete puhul 10-20 vahel. Võib esineda ka veidi suuremaid suhteid.

Näiteks 24. aprilli seisuga oli New Yorgi Fondibörsi (NYSE) populaarsematest aktsiatest ühe väikseima P/E suhtega AT & T aktsia, mille P/E oli 9. Kuid NYSE-l leidub ka aktsiaid, mille P/E suhe ületab 30 ja on isegi 40.

Kuna USA-s töötavad maailma parimad spetsialistid, siis ei tohiks P/E kõrges suhtes midagi halba olla. Võtame eeskujuks USA. Näiteks juhul, kui aktsiate hinnad Eestis tõuseksid kaks korda ning kasumid jääksid samaks, poleks mingist krahhist lõhnagi.

Teisest küljest võivad aga ka USA-s töötavad "maailma suurimad spetsialistid" arust ära olla ning arvata, et hinnad on õiged ning kasvuruumi jätkub.

Sel sajandil on ühendriikides toimunud juba kaks suuremat krahhi. Pärast NYSE krahhi tulid maaklerid ning investorid taevastest unistustest maa peale tagasi.

Selleks, et sääraseid asju vähem juhtuks, on hakatud investoreid ning maaklereid väärtpaberitega seotud riskidest hoiatama. Eestis tegeleb sellega enamjaolt kahjuks vaid ajakirjandus.

Minu soovitus on järgmine: suhtuge ajakirjanduse hoiatustesse tõsiselt, kuid samas ärge laske end nendest ära hirmutada. Eesti oma krahhini võib olla veel tubli 4-6 aastat.

Tiit Kuuskmäe (13) on Westholmi Gümnaasiumi õpilane.