Bravocomi omanikud peavad läbirääkimisi Hiina suurima 3G-tehnoloogia tootjaga ZTE Corporation, kinnitas Bravocomi nõukogu liige Jaak Lippmaa.

Bravocom kavatseb tänavu investeerida pool miljardit krooni oma 3G võrgu välja ehitamiseks Eestis, et hiljem laieneda Lätisse ja Leedusse. Praegu käivad läbirääkimised seadmete tarnimiseks ZTE Corporationilt, kuid see ettevõte võib saada Bravocomi aktsionäriks. “ZTE Corporationi puhul pole osalus välistatud,” ütles Lippmaa. “Kuid omanikeringi laiendamisel võime pigem rääkida telekommunikatsioonist huvitatud isikute ringist.”

Läbirääkimised tehnoloogia hankimise ja omanikeringi muutmise üle võivad jõuda tulemuseni veebruari lõpuks.

Bravocomil on sõlmitud strateegilise koostöö leping Elisaga, et kasutada Soome ettevõtte  püstitatud sidemaste oma sidevõrgu seadmete paigaldamiseks.

Kuigi kuluaarides on räägitud Bravocomi omanike kavatsusest ettevõte maha müüa, võib praegu olla kõne all aktsiakapitali laiendamine. “Seniste omanike osalus ei pea tingimata langema allapoole,” selgitas Lippmaa.

Bravocom muudab oma ettevõtte senisest virtuaaloperaatorist arenenud kauplustevõrguga tavaoperaatoriks, et konkureerida EMT, Elisa ja Tele2-ga samas 3G turusegmendis. Seni on väga väikese klientide arvuga Bravocom teeninud igal aastal kümneid miljoneid kroone kahjumit. Kui praegu ettevõtte kaubamärk säilib, siis tulevikus ei välistata uue nime kasutusele võtmist. Uue turundusskeemi välja töötamine võib nõuda samuti ligi poole miljardi krooni suurust investeeringut.

Hiina pingutus

“Rendime oma sidemaste vaatamata konkurentsile meelsasti Bravocomile, sest mastid pole ettevõtte jaoks just kõige efektiivsemalt kasumit teeniv ressurss,” ütles Elisa juht Sami Seppänen.

Hiinlased teevad Seppäneni sõnul suuri pingutusi, et Euroopa turule pääseda. Tema hinnangul pole välistatud ka variant, kui tootja annab seadmed siinsele ettevõttele tasuta üle, kuid kokku lepitakse teenitud kasumi jagamises.

“Bravocomi tunneb Eesti rahvas väga hästi, aga kliente on neil väga vähe,” ütles EMT juht Valdo Kalm. “Mina ei pea otstarbekaks hakata väikesel Eesti turul veel täiendavalt neljandat infrastruktuuri looma.”

Bravocom omandas neljanda ettevõttena Eesti sideametilt 3G litsentsi eelmisel nädalal.

Mullu detsembris sõlmis Eesti Energia ZTE-ga lepingu oma internetivõrgu väljaehitamiseks vajalike seadmete tarnimiseks.

ZTE esindused asuvad Valgevenes ja Rootsis. Bravocom on pidanud kõnelusi aga ettevõtte peakorteriga Shenzhenis.

2004. aastal Vertelson Mobiili nime all asutatud Bravocom sai 2005. aastal 36 000 klienti, mis on kümneid kordi vähem kui suurtel konkurentidel.