Bremile makstud summad ulatuvad erinevates elumajades kümnetest tuhandetest sadade tuhandete kroonideni, vahendas ERR.

Pelgulinna pisikese kortermaja elanikud on hiljuti saanud Tallinna Veelt kopsakad arved. Kuigi elanikud on oma sõnul vee eest maksnud Bremile, on nad kirjade järgi Tallinna Veele kõvasti võlgu.

"Meil on ka postkastides kirjad Tallinna Veelt. Maja võlg on meil näiteks 21 000 Tallinna Veele. Prügi ei viida enam ära," rääkis Janika Meriloo, kes elab selles majas kolmandat aastat.

250-st Tallinna Veele võlgu olevast kinnistust kuulub 240 eraisikutele.

Eelmise aasta oktoobris tegi Tallinna Vesi Brem Kinnisvarahooldusega notariaalse maksegraafiku ja võlad lubati kahe aasta jooksul ära maksta, kuid tegelikult graafikut ei täidetud ega tasutud ka uusi arveid.

Tallinna Vee nõue Bremi vastu on 10 miljonit krooni. Eelmisel nädalal keeras Tallinna Vesi kraanid kinni neil kinnistutel, mille omaniku kohta teadis, et see on seotud Bremi omanikeringiga. Neid kinnistuid oli 250-st kümmekond.

Üks koht, kus veekraanid kinni keerati on vanas Polümeeris asuv kultuuritehas, kus tegutsevad maalikunstnikud, dokumentalistid, muusikud ja paljud teised loomeinimesed.

Tallinna Vesi ei ole tegelikult ainus, kellele Brem võlgu on. Eesti Energiaga on Brem Kinnisvarahooldusel maksegraafik. Eesti Energia ütleb võla kohta, et see ulatub miljonitesse kroonidesse.

Maksegraafik on Bremil ka Tallinna Küttega. Jäätmekäitlusfirmale Veolia on Brem prügiveo eest võlgu ligi 300 000 krooni. Veolia kavatseb prügiveo lõpetada, kuid lepinguliste kohustuste tõttu ei saa seda päevapealt teha.

Brem Kinnisvarahoolduse juhataja Risto Mägi soostus võlgadest rääkima telefonitsi.

"Bremi võlg on väga lihtsal põhjusel - et kliendid on meile võlgu jäänud ja me peame iga kuu arved edasi maksma. Meil laekub kuust kuusse vähem kui me arveid välja kirjutame ja niimoodi need võlad kasvavad," ütles Risto Mägi ning väitis, et Brem on kõik inimestelt kütte, vee, prügiveo ja elektri eest kogutud summad tarnijatele edasi maksnud.

"Aga Tallinna Veele me maksame iga kuu. Maksame ümmarguse summa, siis Tallinna Vesi ise jagab selle summa hoonete peale laiali. Seda meie ei tea, kuidas nemad seda jagavad," väitis Mägi.

Kogutud remondiraha lubab Brem tagasi maksta, kuid mitte kõigile.

29. septembri õhtul andis Tallinna Vesi Harju maakohtusse Brem Kinnisvarahoolduse vastu sisse pankrotiavalduse.