Näiteks Kariibi meres asuvad Briti Neitsisaared. Lisaks päikesele ja kenadele liivarandadele on see maksuvaba panganduse keskus, mida mõned maailma rikkamate sekka kuuluvad kasutavad, kirjutab Bloomberg.

Suurbritannias on alanud debatt, kas Ühendkuningriik peaks enda territooriumi suhtes midagi ette võtma. Briti Neitsisaartel on ametlikuks keeleks inglise keel, riigilipuks Briti oma ja hümniks Suurbritannia hümn. Kuninganna määrab üksusele kuberneri, kes kinnitab ametisse peaministri.

Kui vaadata ainult numbreid, siis võib Briti Neitsisaartest jääda mulje, et seal elavad iseäranis ettevõtlikud inimesed. 28 000 elaniku kohta on registreeritud 500 000 ettevõtet.

Briti Neitsisaared said 1960. aastal kroonikoloonia staatuse. Enne 1970ndaid, kui saarel kinnitas kanda finantsteenuste äri oli tegemist vaese põllumajandusega tegeleva majandusega. Saarele mõjus hästi 1991. aastal toimunud USA invasioon Panamale, mille järel hakati usinasti otsima uusi maksuvarjupaiku.

Cameroni valitsus on teinud mõndagi, et hävitada maksude vältimist, kuid seda on vähe. 2015. aastal keelustati esitajaaktsiad, mis aitas kaitsta investorite anonüümsust, kuna registreerimissertifikaadil puudus omaniku nimi. Tuleval kuul peaks alustama ettevõtete tulusaajate register, millega ei olnud üldse rahul Londoni City ja pangad.

Cameroni surve all pidi läinud aastal Briti Neitsisaarte peaminister Orlando Smith võtma vastu seaduse, mille alusel peavad ettevõtted registreerima oma direktorid. Jaanuaris alustanud registri info ei ole avalik.

Samuti tugevdas Smith rahapesu vastaseid meetmeid nõudes finantsinstitutsioonidelt andmete kogumist saarel registreeritud ettevõtete tulusaajate kohta. Jällegi ei ole see info avalik.

Briti Neitsisaared on pühendunud OECD leppele, et võidelda maksude vältimisega. Selle alusel vahetatakse teiste maadega maksuinformatsiooni. Detsembris ütles Smith, et saarekesed on suuresti vastavuses OECD nõuetega ning et Suurbritannia valitsus nõustus enam mitte kasutama territooriumi suhtes mõistet maksuvaba piirkond.

Samas on Suurbritannia juba loonud pretsedendi. Soovi korral võidakse kehtestada otsene valitsemine oma territooriumi üle.

2009. aastal võeti üle igapäevane Turks ja Caicose saarte juhtimine, kui valitsust süüdistati laialdases korruptsioonis. Otsevõim kehtestati vaatamata sellele, et peaminister Michael Misick pöördus Londonis apellatsioonikohtu poole. 2012. aastal pärast valimisi loobus Suurbritannia otsevalitsemisest.