Suurbritannia siseministeerium teatas, et riiki saabuvaid Euroopa Liidu ja teiste riikide kodanikke hakatakse kohtlema võrdselt, kui Ühendkuningriigi ja Euroopa Liidu vaheline vaba liikumine 31. detsembril lõpeb, vahendab BBC News.

Siseminister Priti Patel ütles, et uus süsteem tähendab, et „Suurbritanniasse saavad tulla kõige säravamad ja paremad”.

Sisserännet üldiselt vähendada sooviv valitsus tahab „punktipõhist” sisserändesüsteemi, mis oli ka valimislubadus. Selle skeemi järgi peavad välismaa töötajad, kes tahavad Suurbritanniasse tulla, rääkima inglise keelt ja neil peab olema oskustöö pakkumine „heakskiidetud sponsori” juures. Nende kriteeriumide täitmine annab 50 punkti.

Kokku peab sisserändaja koguma 70 punkti, et Suurbritannias tööle saada. Punkte saab ka kvalifikatsiooni, pakutava palga ja tööjõupuudusega sektoris töötamise eest.

Valitsus teatas, et ei loo sisserännukoridori väheste oskustega töötajate jaoks, ning kutsus ettevõtteid kohanema ja kohanduma Euroopa Liidu ja Suurbritannia vahelise vaba liikumise lõppemisega.

„On tähtis, et tööandjad eemalduksid toetumisest Ühendkuningriigi sisserändesüsteemile kui alternatiivile investeeringutele personali kinnihoidmisesse, tootlikkusele ja laiemale investeerimisele tehnoloogiasse ja automatiseerimisse,” teatas valitsus.

Valitsuse sõnul peavad aitama tööjõuturu nõudmisi täita need 3,2 miljonit Euroopa Liidu kodanikku, kes on taotlenud luba Suurbritanniasse jääda.

Valitsus osutas ka põllumajanduse hooajatööliste skeemi neljakordistamisele 10 000-ni ning noorte mobiilsuse korraldamisele, mis võimaldab igal aastal Suurbritanniasse tulla 20 000 noorel.

Sisserände Nõuandekomitee (MAC) soovituste järgi alandataks oskustöölise palgaläve Suurbritanniasse lubamiseks 30 000 naelalt 25 600 naelale. MAC-i sõnul aitaks see värvata õpetajaid ja oskustega tervishoiupersonali.

Kui palk on 20 480-25 600 naela, saab siiski viisat taotleda, kui ametikohal on eriline tööjõupuudus või taotlejal on erialane doktorikraad.

Praegu on selline tööjõupuudus näiteks tsiviilinseneride, arstide, õdede, psühholoogide ja klassikaliste balletitantsijate hulgas.

Välistudengid peavad hakkama Suurbritannias õppimiseks omama õppekohta õppeasutuses, oskama inglise keelt ja olema võimelised näitama, et suudavad end ülal pidada.

Valitsuse plaanide elluviimiseks peavad parlamendi mõlemad kojad heaks kiitma uue sisserändeseaduse.