Uut haigust võrreldakse 1845. aastal Euroopat tabanud katastroofiga, mis lõi eriti valusalt Iirimaad. Pärast seda on esinenud väiksemaid puhanguid, kuid need ei osutunud väga ohtlikeks.

Uus tüvi, mida kutsutakse 13 A2, andis endast märku aastal 2005. Aastatega on see saanud hoogu juurde rünnates pea kõiki kartulisorte ning olles pestitsiidikindel. Lisaks põhjustab see agressiivsema infektsiooni kui varasemad haiguse versioonid. India ja Hiina on maailma suurimad kartuliriigid ning haigus levib sealt üle kogu maailma.

Samas ütleb artikli autor, et inimesed on oma toitumisharjumustes olnud liiga konservatiivsed. 200 000 õistaimest kasvatatakse toiduks vaid ligi 300, neistki on osade tähtsus meie toidulaual minimaalne. Kui kartul muutubki luksuskaubaks, siis ei ole kriis võrreldav 1845. aasta omaga, kuid sel on kindlasti suur mõju. „Teisalt muutuvad aina odavamaks jahu, alkohol ja suhkur. Kunagised luksuskaubad muutuvad igapäevaseks ning need, mis kunagi hoidsid elus vaeseid, muutuvad luksuskaubaks," võtab autor loo kokku.