Eelmisel nädalal andis Euroopa Komisjon teada otsusest, et järgmisel aastal Euroopa kultuuripealinnaks olevale Turu linnale määrati 23,5 miljoni krooni suu­rune toetus, kuid Tallinna projekt jäi samast rahast vähemalt esialgu ilma.

Kultuuripealinna ellu viima määratud sihtasutuse Tallinn 2011 juht Jaanus Mutli ütles seepeale nõutult: „Ma ei tea, miks nad Tallinna kiusavad.” Brüssel räägib täiendavatest garantiidest, kuid pole kuidagi täpsustanud, mida nad silmas peavad.

Esiti üritas Eesti Päevaleht garantiiküsimuste kohta saada selgitust EL-i toetust määrava žürii esimehelt Sir Bob Scottilt. Selgitamise võttis enda peale aga Euroopa Komisjon, mille hariduse ja kultuuri peadirektoraadi kultuuriprogrammide üksuse juht Ann Branch lükkas esiteks ümber arvamuse, et Tallinna kiusatakse. „Väide, et komisjon kiusab Tallinna, on väär,” kinnitas ta, lisades, et Brüssel käitub täpselt Euroopa Liidu seaduste järgi.

Kiusab, ei kiusa

Mis puutub garantiidesse, siis väitis komisjoni esindaja, et nemad on nõuded nii Tallinnale kui ka riigile enam kui selgelt edastatud. „Žürii on palunud kirjalikke garantiisid rahastamise kohta nii linna kui ka riigi ametivõimudelt oma raportis. Sellise palvega kiri sai komisjoni poolt sihtasutusele Tallinn 2011 saadetud 27. mail. Ilma garantiideta lükatakse otsus toetuse määramise kohta edasi,” lisas Branch.

Komisjoni viidatud dokumentidega tutvudes tuleb välja, et need ei aita kuidagi edasi, sest neil pole sõnagi piisavate garantiide kohta. 27. mai kirjas viidatakse üldsõnaliselt ühe lausega žürii kevadisele raportile Tallinna kultuuripealinna seisukorra kohta. Ja raportis väljendatakse soovi „rahastamist puudutava täiendava info ning selgemate arvude kohta”.

Eesti Päevaleht uuris komisjonilt spetsiaalselt, mis on see täpne info, mida soovitakse. Samuti sai päritud, kas komisjon mõistab, et nii linna kui ka riigi eelarved võetakse vastu alles hilissügisel ning enne seda ei saa keegi Eestist välja käia täielikult kaetud veksleid.

Kuid komisjoni esindaja jättis neile küsimustele vastamata. „Vastavalt kultuuripealinnade kohta käivatele õigusaktidele peab komisjon arvestama eelarvevahendite korraliku kasutamise huve ning kui need tingimused pole täidetud, ei saa ka toetust määrata. Toetuse määramine pole automaatne ning seda on Tallinnale mitmel korral ka meelde tuletatud,” kõlas komisjoni esindaja Branchi seletus, millest on raske ilma kõige kõrgemat ametnikuharidust omamata konkreetseid tingimusi välja lugeda.

Euroopa Komisjon tulistab jalga

•• Sihtasutuse Tallinn 2011 juht Jaanus Mutli tõdes, et oma jonni pidades on praegu just Euroopa Komisjon kõige suuremaks ohuks Tallinna kultuuripealinnale. „Kui komisjon ei leia seda toetust, siis nad ise pigem lõikavad osa programmi ära. See raha on mõeldud ainult ja ainult programmi jaoks ning ei lähe ei turunduse ega palkade peale,” nentis ta.

•• „See tundub natuke sellise jonni ajamisena. Kas ta just kiusamine on, kuid jonni ajamine küll. Miks seda tehakse, ma ei tea ja ma ei näe mingit põhjust selleks,” lisas ta.

•• Samal ajal avaldas Mutli lootust, et kui 28. juunil saabub Tallinna Euroopa toetust määrava žürii esimees Sir Bob Scott, saab ta kohapeal inimestega kohtudes piisavad selgitused nii linnalt kui ka riigilt ja lõppkokkuvõttes läheb kõik siiski hästi. „Mina küll siin ei pabista, ma usun, et härra Scott saab Tallinnas olles kõik vajalikud selgitused,” leidis Mutli.