Detsembris avalikustatava ettepaneku kohaselt on Brüsselil mitmeid ettepanekuid, kuidas lihtsustada Euroopa Liidu liikmesriikides tegutsevatel pankadel nö hapude laenudega toimetulekut, kirjutab Financial Times.

Lahenduste seas, mis Euroopa Komisjon välja pakub, on hapuks läinud laenude järelturu finantseerimiseks nii müüjatele kui ostjatele stiimulite loomine, aga ka halbu laenu koondavate pankade võrgustiku loomine Euroopa Liidu sees. Ka pakutakse välja mõtteid, kuidas lahendada anomaaliaid, mida halvad laenud pankade kapitalirežiimis kaasa võivad tuua.

Brüsseli ametnike sõnul tahab Euroopa Komisjon nende ettepanekutega vältida vigu, mis tehti eelmise, enam kui kümme aastat tagasi aset leidnud majanduskriisi järel, kui pankade võimetus hapude laenudega toime tulla halvas nende laenuvõimekuse sel ajal, kui majandus hakkas kriisist taastuma.

Komisjoni dokument on praegu veel viimast lihvi saamas, selles sisalduvate ettepanekutega loodetakse välja tulla detsembri keskpaigas. Selle koostamist juhib uus finantsvolinik Mairead McGuinness. Ka Euroopa Keskpank hoiatas eelmisel nädalal halbade laenude negatiivse mõju eest pangandussektoris 2021. aastal.

Eelmise aasta seisuga oli hapude laenude hulk viimase kuue aastaga kasvanud euroala 121 suuremas pangas poole võrra, küündides aasta lõpuks kogumahult 506 miljardi euroni ning 3,2%-ni kogu laenuportfellist. Kreeka pankades on hapude laenude osakaal aga lausa üle 30%.