Euroliidu ungarlasest maksuvolinik Laszlo Kovacs teatas kolmapäeval, et komisjon ja selle president kavatsevad jõulisemalt hakata läbi suruma ettevõtte maksubaasi harmoniseerimist. Eesmärgiks on maksuharmoniseerimine seadustada 2008. aastal, teatab Euobserver.

Euroliit kehtestaks maksukoridori, mille ulatuses riigid äride kasumit maksustaks ja reguleeriks, ja mille ulatuses saaks teha maksusoodustusi ja –erandeid.

Britannia, Iiri, Eesti, Leedu ja Slovakkia on põhimõtteliselt vastu maksubaasi harmoniseerimisele, kartes, et Brüssel hakkab siis ette kirjutama ettevõte maksu taset.

Kovacs ütles, et kui vastuseis ei kao, kavatseb Brüssel kasutada niinimetatud „arendatud koostöö” meetodit. See võimaldab üksikute liikmesriikide vetost mööda minna juhul, kui otsusega nõustub vähemalt 20 liikmesriiki 25-st.

Ideed kaalus juba eelmine, Romano Prodi juhitud komisjon.

Eurointegratsioonist rohkem huvitatud riigid on mudelit kasutanud näiteks eurotsooni puhul või ühise piirikontrollisüsteemi moodustamisel.

Komisjoni pressiesindaja ütles küll, et klauslit kasutatakse „viimase võimalusena”, kuid Brüsseli maksuosakond suudab vaevu varjata oma indu selle käikulaskmiseks.

Kovacs üritas vastuseisu maksubaasi harmoniseerimisele tõrjuda, kinnitades, et maksumäär jääks jätkuvalt liikmeriikide pädevusse. Brüssel kehtestaks ainult ühtlased reeglid maksude mõõtmiseks ja korjamiseks.