Eesti suurim kanakasvataja ja munatootja AS Tallegg palub põllumajandusministeeriumilt abi Euroopa Liidu kanadirektiivi edasilükkamiseks, sest ei suuda direktiivi jõustumise ajaks uuendada kõiki kanalaid nii, et tohiks munatootmist jätkata.

Nimelt nõuab 1999. aastal vastu võetud direktiiv, et 2012. aastast tohib munakanasid pidada vaid täiustatud puurides, mis on praegusest suuremad ja kanasõbralikumad. Uute puuride ehitamine nõuab Eesti munatootjatelt sadadesse miljonitesse kroonidesse küündivaid investeeringuid.

„Ümber tuleks ehitada kõik munejate kanade farmid. Üm­ber tuleks ehitada nii põranda­profiilid, ventilatsioon, sõnniku­käitluse pool ja tark peremees vahetab taolise ümberehituse käigus ka katused välja. Arvestuslikult läheks kõik see meile maksma 100 miljonit krooni,” selgitas Talleggi juhatuse esimees Teet Soorm.

Arvestades praegust majandusolukorda ja pankade laenupoliitikat, ei pea Tallegg nõnda suure investeeringu tegemist korraga mõeldavaks. Nii taotlebki ettevõte põllumajandusministeeriumilt direktiivi ülevõtmise tähtaja pikendamist, lubades, et 2012. aastaks suudab ettevõte uuendada pooled oma munevate kanade farmidest.

Kui põllumajandusministeerium Talleggi ja mitme teise linnukasvataja soovidega ei nõustu, võib 2012. aastal kanamunade hind oluliselt tõusta ja poelettidelt kaob suurem osa kodumaistest kanamunadest.

Küsimus turukonkurentsis

Põllumajandusministeeriumi toidu- ja veterinaarosakonna juhataja Henrik Kuuse sõnul on siiski vähe usutav, et Eesti suudaks Euroopa Komisjonis ja Euroopa Nõukogus läbi suruda direktiivi edasilükkamise. Nimelt on umbes pooled euroliidu liikmesriigid teada andnud, et nende linnukasvatajad on suutnud või suudavad lähiaastail puuri­probleemi lahendada. „Küsimus on turukonkurentsis ja selle direktiivi muutmine eeldab, et kõik suuremad liikmesriigid peaksid olema direktiivi edasilükkamise poolt,” lisas Kuusk.

Ainus lootus on Kuuse sõnul see, et suuremad üleeuroopalised linnukasvatajate katusorganisatsioonid tõstatavad teema Euroopa Komisjonis.

Linnu talu juht: euroliidu pärast laename lõhki

•• Valgamaal Tagulas asuva Linnu talu tegevjuhi Astre Jaaganti sõnul üritab ettevõte juuni lõpus puuride uuendamisega algust teha, kuid praeguses majandusolukorras käib hiigelinvesteeringute tegemine üle jõu.

•• „Meil on neli kanalat ja eks me vaatame, kui palju neist uuendada jõuame,” selgitas Jaagant. Kui Linnu talu kõiki kanalaid renoveerida ei jõua, plaanitakse tootmist jätkata vaid uuendatud kanalates. Lõhki pole ettevõtte tegevjuhi arvates mõistlik end laenata.

•• Kuigi toidu- ja veterinaarameti koduleheküljel väidetakse, et täiustatud puurides kanamunatoodang suureneb, ei vasta see Jaaganti sõnul tõele. „Vastupidi, see uus ja suurem pesakast on täiesti võimatu. Linnud on 60 kaupa koos. Praegu on kaks kana puuris, uutes puurides on kanad haigustele vastuvõtlikumad ja ka kanamunad on mustemad.”

•• Ka Talleggi juhataja Teet Soor­me sõnul saab ettevõte uuendustöid teha farm farmi haaval. Praeguse plaani kohaselt suudaks Tallegg uuendada oma munevate kanade farmid 2016. aastaks.