Euroopa Komisjon tegi kolmapäeval ettepaneku uue standardse käibedeklaratsiooni loomiseks. ELi ettevõtjatele tähendaks see ühtseid nõuded käibedeklaratsioonide esitamiseks, olenemata sellest, millises liikmesriigis nad seda teevad.

Ajal, mil rahandusministeerium muudab Eesti ettevõtjate elu ostu-müügitehingute registreerimise nõude kehtestamisega keerulisemaks ning toob kaasa kulusid, keerleb Brüsselis seega mõte teha käibedeklaratsioonid lihtsamaks ja väidetavalt ettevõtjatele ka vähem kulukaks.

Ministeeriumi pressiesindaja Marilin Aasmäe ütles Ärilehele, et esialgu on arvestatud ühtsele käibedeklaratsiooni vormile vajalikud muudatused üle võtta aastal 2017.

"Muudatus puudutab meie jaoks vähem sisu ja eelkõige vormi, kuna see eeldab vastavat IT-arendust. Komisjoni ettepanek keskendub käibedeklaratsioonil andmete ühtlustamisele ja see ei puuduta INF-vormiga sisuliselt raamatupidamisliku lisainfo esitamise nõuet. Seega ei mõjutaks komisjoni algatus Eesti plaanitava käibemaksudeklaratsiooni täiendamist 1000euroste ostu-müügitehingute registreerimisega." selgitas ta.

Aasmäe ütles, et Komisjoni ettepaneku eesmärk lihtsustada käibemaksukohustuslaste maksukohustuse täitmist ning juhul, kui ettepanekus on midagi, mis muudaks Eesti ettevõtjate elu keerulisemaks, võtab rahandusministeerium asjakohase seisukoha läbirääkimisteks ELi Nõukogu maksuküsimuste töörühmas.

Maksuküsimustes otsustakse EL-is ühehäälselt, mistõttu peab nõukogu poolt vastuvõetav direktiiv olema eesmärgipärane kõikide liikmesriikide jaoks.