?? Suur osa Eestis kehtivast õigusest tuleb juba otse Euroopast. Suur osa Eestis kehtivatest õigus-aktidest tuleb juba otse Euroopast. Brüsselist või Strasbourg?ist.

?? Samal ajal meil seda veel otseselt ei tajuta. Miks? Põhjusi on mitu, kuid üks ja kõige lihtsam ? Euroopa õigusest palju ei teata. Ja kui teataksegi, siis kuidagi üldiselt.

?? Teatakse, et on olemas mingid direktiivid, mida meie seadustesse sisse kirjutatakse ja mille põhjal seadusi muudetakse. Peale selle veel EL-i otsekohalduvad määrused. Aga kuidas nad ikkagi kohalduvad ja kes neid rakendab ning kust nende kohta üleüldse teavet saab, on väga segane.

Üks koht, kus huviline eestikeelset infot leiab, on Eesti Õigus-keelekeskuse kodulehekülg: http://www.legaltext.ee.

?? Seal on Euroopa Liidu õigusaktid nii inglise kui ka eesti keeles valdkondade kaupa ära toodud. Teine koht on Euroopa Komisjoni kodulehel asuv Euroopa õiguse andmebaas EUR-Lex

accession/html" target="_blank">http://europa.eu.int/eur-lex/et/

accession/html.

?? Õigusaktide rakendamiseks on vaja huvitatud isikute ja ametiasutuste aktiivset tegevust. See tähendab, et määrusi saavad rakendada meie valitsusasutused. Kasvab täitevvõimu ja väheneb seadusandliku võimu ehk riigikogu osatähtsus. Ja põhiseadust peame ka muutma hakkama.