Järve ATP juhatuse liige Eduard Härg, kelle haigestumise tõttu tuli kohtul eelmine istung edasi lükata, esitas kohtule kompromissettepaneku, milles ta kinnitab, et bussifirma on suuteline edukalt jätkama majandustegevust ning tasuma ka võlad, kirjutab Põhjarannik.

Konkreetselt lubas Härg ligemale 13 miljoni kroonisest võlasummast 5,5 miljonit krooni võlausaldajatele ära maksta hiljemalt aasta pärast. Ülejäänud osa võlast lubas ta tasuda Järve ATP tegevuskasumi arvelt aastatel 2002-2004, ettevõttele kuuluva vara müügist saadud summade arvelt või siis võimaliku suurinvestori tehtud investeeringute arvelt.

Järve ATP hinnangul on ajutine pankrotihaldur Terje Eipre kohtule esitatud aruandes näidanud ettevõtte majanduslikku olukorda tegelikust viletsamana.

Järve ATP suuremate võlausaldajate - maksuameti ja Kris Kütuse esindajate seas ei äratanud kompromissettepanek vähimatki usaldust. Maksuametit kohtus esindanud Margarita Jõepere sõnul on see ettepanek täiesti katteta.

"See on ainult tühi lubadus, millega üritatakse pankroti väljakuulutamist edasi lükata. Ettepanekust ei ilmne, kuidas see sügaval võlgades firma, kes on pankrotimenetluse jooksul mõne kuuga suutnud maksuvõlga veelgi 2,7 miljoni krooni võrra kasvatada, ühtäkki edukalt majandama hakkab," ütles Jõepere, kes soovis kohtult Järve ATP pankroti viivitamatut väljakuulutamist.

Kuigi suuremad võlausaldajad lükkasid kohtuistungil kompromissettepaneku tagasi, oli kohtunik sunnitud edasiste võimalike kaebuste ärahoidmiseks järgima protsessinorme, pankroti väljakuulutamise edasi lükkama ja laskma ajutisel pankrotihalduril kutsuda kompromissettepaneku arutamiseks kokku võlausaldajate koosolek. "Kui 26. juuniks on selgunud, et kompromissi ei tule, kuulutab kohus välja pankroti," kinnitas kohtunik.

Praeguseks on selgunud, et vahetult enne pankrotimenetluse algatamist Järve ATP varad ostnud AS Järve Bussipark on firma hooned juba edasi müünud.

Ida-Viru hooneregistri andmetel on 11. mail sõlmitud ostu-müügitehingu alusel Kohtla-Järvel Kalevi 41 asuvad hooned, kus paiknevad nii Järve ATP kui Järve Bussipark, üle läinud OÜ-le ATG Kinnisvara.

ATG Kinnisvara juhataja Indrek Adler ei soovinud Põhjarannikule kommenteerida, millistel ajenditel selline ost tehti ning millised plaanid seoses nende hoonetega on.

Järve Bussipargi peadirektor Enno Tamm ei soovinud samuti rääkida põhjustest, miks alles mõni kuu tagasi ostetud hooned edasi müüdi.