Delovõje Vedomosti kirjutas kolmapäeval, et 23-aastane töötu tallinlane Sergei Vahnovitš sai mullu juulis toimunud tehingu eest bussijaama tegevjuhilt Tiiu Osulalt 500 krooni.

Lisaks sai töötu mees 100 krooni selle eest, et andis allkirja mitmele talle arusaamatuks jäänud eestikeelsele firma blanketile, kirjutas ajaleht.

Pool aastat hiljem hakkas Vahnovitš tankisti ameti tõttu hirmu tundma, kuna Scanmarki võlausaldajad otsisid ta üles ja selgitasid, millised kohustused tal seoses tankistiks olemisega kaela on langenud.

Seepärast kirjutas Vahnovitš Scanmarki kreeditoride poolt palgatud advokaadi vahendusel avalduse politseile, kus kirjeldab kõiki tehingu üksikasju.

Avalduse kohaselt tegi keegi tuttav Vahnovitšile ettepaneku hakata 500 krooni eest Tallinna bussijaama opereeriva firma omanikuks mullu juulis. Kaks päeva hiljem vormistasid Vahnovitš ja kaks talle tundmatut noormeest tehingu notari juures ja sellest ajast seisab äriregistris firma omaniku ja tegevjuhina Vahnovitši nimi.

Hiljem selgus, et Tiiu Osula firma otsis ettevõtte juhiks variisiku ilmselt selleks, et pääseda umbes 200.000 krooni suurusest võlast, märgib ajaleht.

Suurim Scanmarki võlausaldaja on turvafirma Lilto, mille töötajad veendusid, et Vahnovitšilt pole mõtet seda summat nõutada.

Kuigi Vahnovitš ei oska arvutiga ümber käia, selgitas Lilto välja, et Scanmarki areveldusarvel on interneti kaudu pööritatud ühe kuu jooksul raha umbes kahe miljoni krooni väärtuses, kirjutab ärileht.

Scanmarki endine juht Madis Ausman ütles, et andis firma müümisel Cargobusile Scanmarki arveldusarve kasutamise õiguse Tiiu Osulale ja Ruth Suvile, kes on teise Osulate perekonnale kuuluva bussifirma Bussireiside tegevjuht. Suvi juhtis ka Scanmarki kuni selle vormistamiseni Vahnovitši nimele.

Suvi kinnitas Delovõje Vedomostile, et andis arve kasutamiseks vajalikud paroolid Vahnovitšile üle koos kogu firma dokumentatsiooniga.

Cargobusi nõukogu esimees Tiiu Osula kinnitas samuti, et kõik dokumendid said vastava nimekirja järgi Vahnovitšile üle antud, ent keeldus nimekirja koopiat ajakirjanikule näitamast.

Tiiu Osula abikaasa Hugo Osula ütles ajalehele, et teab loomulikult Scanmarki nimelist firmat, aga pole kunagi kuulnud midagi Vahnovitši-nimelisest mehest.

Hugo Osula ei soovinud oma abikaasa tegevust ajalehele kommenteerida.

RAS Mootori erastamise ajal kuulus Hugo või Tiiu Osulale Delovõje Vedomosti andmeil 12 erinevat bussifirmat, sealhulgas Tallinna, Tartu ja Pärnu Cargobus, Harjumaa Liinid ja Sebe.