Tallinna abilinnapea Arvo Sarapuu rõhutas oma täna Ärilehes avaldatud arvamusloos, et müügimaks kehtestati kohalike maksude seaduse alusel ja Tallinn lähtus seega riigi kehtestatud õigusaktidest. „Kohalike maksude seaduses ei olnud sätestatud, et müügimaksu ei või kohaldada aktsiisikaubana vedelkütusele,“ märkis Sarapuu.

Samuti viitas Sarapuu, et Euroopa Kohtu lahend, milles öeldakse, et müügimaksu ei oleks saanud kohaldada aktsiisikaupade suhtes, ei anna siiski alust ettevõtjate esitatud kaebuste rahuldamiseks, sest ettevõtjad on maksukulu kandnud edasi tarbijale, kes on reaalselt müügimaksu ettevõtjatele tasunud.

Ginteri sõnul on nende väidete puhul tegemist aga valearvestusega.

„EL-i õiguse mõttes ei eksisteeri linna keskvõimust eraldi. Niisiis oli linnal kohustus oma müügimaks kehtestada sõltumatuna Eesti Vabariigi seadustest kooskõlas direktiiviga,“ selgitas Ginter.

Ta viitas ka sellele, et linna õigusaktidest on näha, et linn tegeles "erieesmärgi" otsimisega - ühistranspordi edendamine. Nimelt keelab EL-i aktsiisidirektiiv aktsiisikaupadele täiendavate maksude kehtestamise, välja arvatud siis, kui maksul on eriline suunav erieesmärk.

„Niisiis ei saa linn lihtsalt öelda, et nad olid puu otsas, kui pauk käis. Iva oli selles, et ühistranspordi edendamine ei ole direktiivi mõttes erieesmärk,“ ütles Ginter.

Teiseks Sarapuu poolt välja toodud argument, et müügimaks on tarbijatele edasi kantud, on Ginteri hinnangul aga sisutühi.

„Vastavalt Euroopa Kohtu praktikale on tõendamiskoormus selle kohta linnal ja mina pole siiani ühtegi sellist tõendit näinud. Aga eks ta nii on, et vea tunnistamine ei ole Eestis moes,“ nentis Ginter.

5. märtsil saabus Euroopa Kohtust otsus Tallinna müügimaksu seaduslikkuse kohta. Euroopa Kohus otsustas, et maks on EL õigusega ja aktsiisidirektiiviga vastuolus.

Ginter ütles otsust kommenteerides, et Euroopa Kohtu praktika tulemusena tuleb ebaseaduslikult kogutud maks nüüd koos intressidega ettevõtjatele tagasi maksta.

„Mulle teadaolevalt on Tallinna linnavalitsusel laual veel mitmete ettevõtjate rahalised nõuded. Nende hulgas on mitu mootorikütustemüüjat, Tallinna Kaubamaja, Selver. On usutav, et nende nõuded on veelgi suuremad. Ettevõtjad, kes tegid oma kodutöö õigeaegselt, saavad müügimaksu Tallinnalt tagasi nõuda,“ ütles Ginter.