9.-15. märtsini Hannoveris toimunud järjekordsel Euroopa suurimal elektroonikamessil pakkusid tehnoloogiafirmad vaatamiseks vana trendi uusi näiteid ? üha pisemaid ja tublimaid elektroonikavidinaid ning üha suuremaid, õhemaid ja parema pildiga telereid.

Messil kajastus HDTV (kõrgkvaliteediga telepilt) ja RFID tehnoloogiate (raadiokiibid kaupadel) läbimurre Euroopasse, järjest paremad kaamerad, telefonid jt vidinad.

Korraldajate andmeil on messi 310 412 ruutmeetril väljas 6262 firmat, kes oma tooteid demonstreerivad. Tegu on ainsa rahvusvahelise messiga, mis katab kõik info- ja kommunikatsioonitehnoloogia valdkonnad. Paljud suurfirmad ajastavad oma uute toodete väljakuulutamise just CeBIT-ile. Mõned näited allpool.

1. Robotsõber Papero: koduabiline ja mängukann

NEC näitas messil Partner-tüüpi PersonaalRobotit ? PaPeRo?d, mis on maast pealaeni täis viimase sõna sensoreid, pildi- ja kõnetöötlustehnoloogiat. 38cm kõrgune PaPeRo võib koduses majapidamises täita mitmeid funktsioone, alates laste mänguasjast ja koduloomast kuni sisekommunikatsioonivahendini. Masina ülimaks sooviks on saada pereliikmeks. Ta saab aru 650 fraasist ja 3000 sõnast ning reageerib inimkõnele, silitamisele või helidele erinevat moodi, näiteks vestlust arendades või tantsides. Kaks PaPeRod võivad edukalt ka üksteisega suhelda. Robot identifitseerib erinevad inimesed nägude järgi ja jätab meelde nende harjumused ja huvid. Samuti suudab ta ringi vurisedes takistusi vältida. Robot võib olla ka traadita internetipunkt, teatades omanikule uutest kirjadest, kellaajast või ilmast, samuti edastades pereliikmete vahel salvestatud videosõnumeid.

2. Minu teler on suurem kui sinul!

Ühes sellega, et HDTV teeb Euroopas penikoormasaabastega edusamme, näiteks kantakse Saksamaal toimuv jalpalli MM üle HDTV formaadis ehk kõrgresolutsioonis kvaliteediga, on lahti läinud ka õhukeste HDTV telerite buum. Kuna tehnoloogilised piirangud telerite suurusele on hägustumas, vastavad tootjad sellele üha suuremate teleritega, mis ületavad juba mõistlikkuse piiri.

Esimesena teatas Samsung maailma suurimast, 82-tollisest LED-gigandist. LG jätkas teemat, kuulutades välja maailma suurima tavatarbijale mõeldud 100-tollise LCD-teleri.

Aga võib-olla sellest ei piisa? Panasonic näitab messil 103-tollise, 1080p 2 miljoni piksliga plasmatelerit. Pisut teistsuguse lähenemisega on CMO 56-tolline LCD-teler, kus on 8 miljonit pikslit. Omad mudelid on ka LG-l, Hitachil, NECil ja teistel.

Ühtlasi jätkub Blu-Ray ja HD-DVD kähmlus, selgitamaks uue põlve DVD-standardi võitajat. Parema pildi nautimiseks telerist peab ka sisend samasugune olema.

3. Samsung tegi supertelefoni

Samsung tuleb igal CeBIT-il välja maailma kõige-kõigemate mobiiltelefonidega. Seekord esitles Samsung maailma esimest 8GB kõvakettaga intelligentset telefoni SGH-i310. Tegu on ainsa kõvakettaga telefoni tüübiga, mis suure salvestusmahu tõttu tekitab telefonile uusi kasutusvõimalusi. Telefonil on USB 2.0 ja Plug & Play tugi, mis muudab selle arvuti väliseks kõvakettaks. Mälumaht võimaldab 2000 muusikapala kaasaskandmist ja kasutamist mp3-mängijana, sealjuures traadita bluetooth-stereokõrvaklappide kaudu. Lisaks võimaldab see salvestada palju fotosid ja videot, mida telefoni välguga 2-megapiksline kaamera edukalt teeb. Euroopa turule tuleb i310 käesoleva aasta teisel poolel. Kõige õhema kõrge kvaliteediga kaameraga telefoni tegi aga LG, mille 5-megapikslise kaameraga mudel on vaid 18 mm paksune.

4. Luksuslikud tehnoloogilised mängukannid

Mälutootja White Lake tutvustas messil USB-mälupulka, mis on tehtud 14-karaadisest kullast ja kaetud 5 lihvitud teemandiga. Mälupulk nihutab luksuslike tehnoloogiamänguasjade mõiste piire. Varem on ettevõte tootnud peaasjalikult tellijafirma logodega plastikust mälupulki, mida firmad kasutasid kingitustena klientidele.

Mälupulga disainis tuntud Hollandi kullassepp Erwin de Vroome. Selle poehinnaks on 2950 eurot. Võimalik on tellida ka 18-karaadisest kullast pulka.

Üsna teisejärguline on juba see, et pulga mälumaht on 2GB. Ettevõte teatas, et on saanud tellimuse juba 24 ühiku valmistamiseks. Eelmisel aastal oli mälupulkade mälumahu alampiiriks 16MB, nüüd 64MB. Järgmisel aastal peaks mälupulkade mahutavus kasvama aga 4 või 6GB.

5. Origami ? uut tüüpi arvuti

Origami oli tõenäoliselt oodatuim tootetutvustus CeBIT-il. Origami peaks olema Bill Gatesi ülimobiilse arvuti ideede kehastus. Esimene pääsuke on Samsungi toodetud Windows XP operatsioonisüsteemiga õhuke ja väike tahvelarvuti.

Samsung Q1 on väike must keskmise raamatu suurune seade, millel on puutetundlik ekraan, 40 GB kõvaketas ning sisseehitatud wifi ja bluetooth. Innovatiivne on ekraanile kahte serva manatav puutetundlik klaviatuur, mida tuleb käsitleda pöialdega. Kasutada saab ka tavalist traadita klaviatuuri bluetoohi abil. Tulevastes versioonides on olemas GPS ja digiTV tugi. Filmide vaatamiseks saab juurde ühendada välise DVD seadme.

Südameks on Intel Pentium või Celeron Mobile Ultra Low Voltage protsessorid.

Spetsialist kohapealt: humanoidrobotid ruulisid

Meelis Piller, Hannover-Tallinn

?? Meeldejäävaks osaks oli innovatiivsuse nurgake, kus demonstreeriti mitmeid humanoidseid roboteid, mõtete või ajulainete abil arvuti juhtimise moodulit ning virtuaalse reaalsuse prille, mis aitavad keerulistes eluvaldkondades ? nagu lennukite montaazŠ näiteks ? lihtsamalt toime tulla. Prillid kombineerivad reaalse pildi virtuaalsete komponentidega.

?? Aga põhirõhk lõpptarbija seadmetest oli pandud ikkagi eelkõige HDTV-le ja lameteleritele ning uutele videosalvestusformaatidele nagu HD-DVD ja Blu-Ray.

?? Nagu ütles Karin Korschan Sharpist, et limiite LCD-telerite suuruse osas enam pole ? vaja on vaid piisavalt suurt tuba, kuhu hiiglaslik teler paigutada.