Standard & Poor's alandas kolmapäeval niigi rämpsväärtpaberi staatuses Chiquita krediidireitingut tasemelt B- tasemele D.

Chiquita jättis teisipäeval tegemata 12 miljoni dollarilise intressimakse võlakohustuste pealt. Chiquital on avalikus käibes 862 miljoni dollari väärtuses võlakirju.

Ühendriikide suurim banaanitootja on aastaid pidanud kaubandussõda Euroopaga sealsete impordikvootide vastu. Firmale lisas probleeme banaanide hinnalangus, mille tingis üleküllastunud turg.

"Chiquita ajalugu on tulvil tõuse ja mõõnu ja see on ilmselt mõõn," kommenteeris Prudential Securities analüütik John McMillin, kes on toetanud Chiquitat sellele vaatamata, et firma aktsia hind on langenud 1991. aasta 50 dollarilt 1,50 dollarini. "Aga ma arvan, et kuulujutud ettevõtte surmast on enneaegsed."

Ettevõtte president ja tegevdirektor Steven G. Warshaw ütles, et Chiquita kavatseb korraldada lähikuudel võlausaldajatega kohtumise, et võlgade restuktureerimist arutada.

Firma loodab, et võlgade restruktureerimine võimaldab vältida emafirma pankrotti.

Kui Chiquita annab sisse pankrotiavalduse, saavad võlakirjade omanikud raha kätte enne aktsionäre.

Chiquita nõukogu esimees Cincinnati multimiljonär Carl Lindner ja tema perekond kontrollivad Lindner's American Financial Groupi kaudu ettevõttest 40 protsenti.

Warshaw ütles, et kompanii peamine probleem on Euroopa Liidu (EL) kehtestatud banaaniimpordi kvoodid, mis on läinud Chiquitale maksma miljoneid dollareid.

Cincinnati firma on olnud aastakümneid üks Kesk-Ameerika suuremaid tööandjaid.

Clintoni administratsioon toetas Chiquitat võitluses EL-i banaaniimpordi piirangute vastu. Ka George W. Bushi administratsioonis saab firmal olema tugev liitlane, kuna Joseph W. Hagin asus Valge maja personaliülema asetäitjaks Chiquita asepresidendi kohalt.