"Usume, et Coop Panga kasvulugu võiks jätkuda ja võiks isegi kiirem olla. Aga selleks on vaja kapitali. Kõiki laene me ei saa finantseerida hoiustega. On selline reegel, et iga euro, mis me välja laename, sellest 15 senti peaks olema oma raha," rääkis Coop Panga juhatuse esimees Margus Rink.

"Seni oleme kasvanud orgaaniliselt, aga kiirema kasvu jaoks tuleb mingil hetkel piir ette. Kapitali meil on vaja ja umbes tund tagasi toimunud aktsionäride üldkoosolekul otsustati panga aktsiakapitali suurendada nelja miljoni euro võrra. Teine oluline otsus, mis vastu võeti, on see, et juhatus saab alustada IPO protsessi ettevalmistamist. Orienteeruv ajaraam on pool aastat, mille ajal on pank valmis börsile minema," rääkis nõukogu esimees Jaanus Vihand.

Rink rõhutas, et kui Eesti inimeste laenuportfell on kokku 19 miljardit eurot, siis hoiusteportfell on 18 miljardit. See on väga hea tasakaal, aga näitab ka seda, et inimestel on väga palju vaba raha, mis lihtsalt seisab. "Seepärast usume, et inimeste valmisolek investeerida väärtpaberibörsi kaudu, on olemas."

Coop Pank plaanib kasutada IPOga kogutavat raha tegevusmahtude kasvatamiseks, uute kliendisegmentide kaasamiseks ning tehnoloogiate arendamiseks. „Näeme, et tänane hetk Eesti pangandusturul ning lähiaastate perspektiiv soosivad kodumaisel kapitalil põhinevaid panku, kel on kiire kasvuambitsioon ning valmisolek keskenduda tooteinnovatsioonile. Usume, et lineaarse kasvu asemel on hetkel võimalik ka hüppeliselt kasvada," lausus Rink, kelle sõnul võiks panga laenuportfell ja turuosa positiivsete arengute korral kolme aastaga kasvada kuni kolm korda.

„Arvestades, et oleme tänaseks saanud toimima põhilised pangateenused, soovime laiendada kliendisegmente, kellele oma tegevuse fokusseerime. Lisaks senisele suurlinnadest kaugemale jäävale kliendisegmendile hakkame sihtima ka mugavat kodumaist pangandust hindavat linnaklienti ning vajutame jõulisemalt gaasi äriklientide teenindamisel." Rink rõhutas, et Coopist on nüüdseks saanud üks viiest Eestis tegutsevast universaalpangast, mis pakub kõiki nö kodupangale vajalikke teenuseid. Küll aga käivad nad tänapäeva trendidega kaasas ning ei soovi oma klienti kuidagiviisi ahistada. St et klienti ei sunnita kõiki teenuseid ühest pangast võtma.

Coop Panga strateegiliseks omanikuks jääb ka peale kavandatavat IPOt Coop Eesti, kelle osalus pangas on täna umbes 60%, kinnitasid esindajad. „Osad tänased finantsinvestorid, kes omavad 33,6% pangast, nende seas Inbank, on oma osalust müümas. Need investorid on algusest peale määratlenud end finantsinvestoritena ning pidanud investeeringu pikkuseks 2-3 aastat. Täname investoreid senise panuse eest panga arengusse," lausus Jaanus Vihand.

Panga enamusosanikuks on kodumaine kaubanduskett Coop Eesti, mille müügivõrgustikku kuulub 330 kauplust. Coop Eesti koosneb 19 tarbijate ühistust, millel on kokku 80 000 klientomanikku ja ligi 600 000 püsiklienti.