2015. aastal iseloomustasid tarbijakrediiditurgu muutused. Eelnevad aastad ei ole olnud nõnda vaheldusrikkad ja samas on muutused edasiminekuks vajalikud, eriti turu arengut silmas pidades. Need, kes muutustega kaasa minna ei suuda, jäävad maha. Kuidas 2016. aastale vastu minna?

Sel aastal tarbijakrediidi seadusandluses toimunud muudatustest võidavad kõik – turg, ettevõtjad ja kliendid. Tegemist on dünaamilise äriga, kus paigalseis on tagasiminek. Kui liikuda üldiselt üksikule, on näha, et turg muutub läbipaistvamaks ja reguleeritumaks. Ühised mängureeglid ja finantsinspektsiooni järelevalve paneb taanduma hõlptulu lootnud väikelaenupakkujad. Väikelaenu hullud päevad on möödas. Alles jäävad hästi kapitaliseeritud ettevõtted, millel on pikaajalised ärieesmärgid ning vastutustunne sektori maine eest.

Inimeste elus on nutitelefonil järjest suurem roll. Tehnoloogilised lahendused telefonis muudavad meie elu lihtsamaks ja mugavamaks. Näiteks tellivad taksot enamik meist täna teistmoodi, kui me tegime seda kaks aastat tagasi. Vaid loetud aastad tagasi oli meie ainus teadmine saabuvast taksost "kiisu" hinnang minutites. Täna näeme me reaalajas auto asukohta, mis meid peale võtab. Tehnoloogilised lahendused muudavad meie elu sama pöörase tempoga tulevikus edasi. Sellepärast peavad muutustega kaasa minema ka krediiditeenuste pakkujad. Selle nimel käib tihe konkurents kõigi teenusepakkujate hulgas. Sel aastal lansseerisid mitmed firmad oma uued finantsrakendused ja kindlasti pole see ebatavaline ka järgmisel aastal. Seega on konkurents aina tihedam ja ellu jäävad vaid nutikamad tegijad.

Siit tuleb välja ka teine tendents, mida turul märgata on. Finantsturg on muutumas aina teenusepõhisemaks. See tähendab, et kõiki teenuseid ei võeta enam ühest kohast, vaid paljude valikuvariantide seast valib inimene enda jaoks sobivaima. Lisaks toote hinnale on määravaks saamas see, kui mugavat ja personaalset teenust suudavad ettevõtted pakkuda.

Mida siis oodata järgmiselt aastalt? Kindlasti on tulisemad ja põnevamad kuud ees just aasta alguses. Litsentsi taotlemise tähtaja kukkumise tõttu võime ilmselt näha hulga turuosaliste kadumist. Tehnoloogilisest vaatenurgast ei ole kindlasti lagi veel laenuturul käes ja arenguruumi on veel palju. Pigem on tehtud esimesed sammud ja ma olen kindel, et järgmised astutakse kiirenevas tempos. Kuna laenutoodete hind on ühtlustunud, siis saadab edu just paindlikumaid ning mugavama tehnoloogiaga pakkujaid. Tarbijate käitumisharjumused muutuvad ja nende ette tajumisega ja neile reageerimisega peavad vaeva nägema kõik turuosalised. Kuidas neile vastata 2016. aastal? Kokkuvõttes ootab meid ootuspäraselt ootamatusi täis aasta.