"CV Keskuse uuringud kinnitavad viimasel ajal meedias peegelduvat - inimesed on oma palgaga rahulolematud. Neist on selgunud, et 40 protsendil inimestel puudub igasugune motivatsioon oma tööd jätkata, 75 protsenti oleksid nõus töötama välisriigis ja 86 protsenti inimestest käivad haigena tööl, et palgas mitte kaotada," võttis uuringute tulemused kokku CV Keskus OÜ turundusjuht Henry Auväärt.

See statistika näitab CV Keskuse tegevjuht Paavo Heili sõnul, et heade töötajate hoidmise nimel tuleb Eesti ettevõtjatel rohkem pingutada - vastasel juhul meelitavad naaberriikide tööpakkujad kvalifitseeritud tööjõu suurema palganumbriga endale ja seeläbi kannatab Eesti ettevõtete konkurentsivõime.

"Surve palkade tõstmisele on märgatav ja seepärast võib järgmise aasta üheks märksõnaks pidada kvalifitseeritud töötajate hoidmist,“ kommenteeris Heil.

CV Keskuse tööturu-uuringust selgus, et 38 protsenti ettevõtetest kavatseb järgmise kuue kuu jooksul palkasid tõsta. Suurima tõenäosusega on palgatõusu oodata toitlustuse, Infotehnoloogia/e-kaubanduse, tervishoiu ning sotsiaaltöö valdkondades. Palkade tõstmise nendes sektorites tõi välja rohkem kui 45 protsenti vastanutest.

Infotehnoloogia/e-kaubanduse valdkonna palgatõusu suuruseks plaaneeritakse 10-20 protsenti, toitlustuse, tervishoiu ja sotsiaaltöö valdkonnas kuni 10 protsenti.

Võrreldes 2012. aastaga on planeeritav palgatõus suurenenud 12 protsenti. Palgatõus on aktuaalsem suuremates ettevõtetes ja tulenevad peamiselt ettevõtte headest majandustulemustest.

Palkade langetamist planeeritakse aga enim elektroonika ja telekommunikatsiooni valdkonnas ning palgalanguseks ennustatakse alla 10 protsenti. Palkasid kavatseb langetada kokku vaid 1 protsent vastanutest. Aasta varem kavatses palkasid langetada 3 protsenti vastanutest.