“Mulle tundub, et konkreetsel juhul on tööturuteenuse osutamise põhimõtet rikutud,” nentis sotsiaalministeeriumi asekantsler Piret Lilleväli Postimehele.

Tööturuteenuse seaduses on kirjas, et töövahendust osutades ei või piirata tööotsija õigusi lähtuvalt tema soost, sotsiaalsest päritolust, ühiskondlikust seisundist jms.

Lilleväli hinnangul pidi Araabia Ühendemiraatide, Bahreini ja Omaani riiklikule lennukompaniile Gulf Air Eestist stjuardessikandidaate otsinud vahendusfirma teadma, et värbamisel kandidaatide diskrimineerimine soolisel alusel, näiteks lastega naiste tööintervjuult väljapraakimine, on seadusega vastuolus.

“See, kas töölesoovijal on lapsed või mitte, pole mingisugune põhjendus kandidaadi kõrvalejätmiseks,” kinnitas Lilleväli.

Eesti ametivõimude käsi Lähis-Ida lennufirmani ei ulatu, küll aga tuleb seaduste eiramise eest vastutada kompaniile Eestist kandidaate otsinud firmal CV Keskus. “Kui tööd vahendav ettevõte on rikkunud tööturuteenuse seadust, on õigus temalt tööturuteenuse vahendamise litsents ära võtta,” selgitas Lilleväli.

Asekantsler lubas CV Keskuse tegevust Gulf Airile stjuardesside värbamisel uurida.

Gulf Airiga sõlmitud eellepingutes, mille aluseks on Bahreini seadused, kohustuvad tüdrukud kahe aasta jooksul mitte abielluma ega rasestuma. “Minu meelest on see inimõiguste vastane,” leidis Lilleväli. “Siin pole enam ühegi riigi seadustega mitte mingit pistmist.”