Dagens Industri andmetel on tükeldamisel huvilisteks Nordea, Handelsbanken ja võimalik, et ka Norra pank DnB Nor.

Esmaspäeval avaldas Swedbank uue emissiooniprospekti, milles möönab, et pank on riskantses olukorras. Sedbank ise keskendub praegu uuele 12,4 miljardi Rootsi krooni suurusele aktsiaemissioonile, aga samal ajal spekuleeritakse turul sellest, et pank on langemas veel sügavamasse kriisi.

Kriisi süvenemise võib esile kutsuda devalveerimine Baltikumis. Emissiooniprospekti riskide rubriigis kirjutab Swedbank nii: „On olemas devalveerimisoht, mis põhineb Baltikumi tasakaalutusel ja retsessioonil.“

Suur osa Baltikumis väljastatud hüpoteek-ja kodulaenudest on noteeritud euros ja devalveerimine tabaks laenuvõtjaid rängalt ning seega tekiks neil raskusi laenude tagasimaksmisega.

„Devalveerimisel oleks negatiivne mõju ka finants- ja kinnisvaraturule, mis omakorda avaldaksid tõsiselt negatiivset mõju Swedbankile ja seda nii kontserni kui Baltikumi tasandil,“ on prospektis kirjas.

Dagens Industri andmetel arutatakse nüüd finantsturgudel, mida Swedbankiga sellise tulevikuväljavaate reaalsuseks muutumisel ette võtta. Dagens Industri kogutud info kohaselt pole Rootsi riigivõlaamet ega riik ise suurpanga päästmisest huvitatud.

Selle asemel peavad Swedbankiga suhtes plaane teised suurpangad. Põhihuvilistena nimetab majandusleht Nordeat ja Handelsbankenit.

Nordea juhatuse esimees Hans Dalborg on juba mõnd aega rääkinud, et pank peaks laienema nii Baltikumis, Põhjamaades, Poolas kui ka Venemaal.

Küsimuseks on loomulikult Swedbanki hind. Pärast võimalikku devalveerimist on panga portfellis palju probleemseid laene, misjuures Swedbanki hinnangul võib Baltikumi halbade laenude osakaal ületada prognoositud 1,2 protsenti.

Handelsbanken on enim huvitatud Swedbanki Roburi fondist, mis on Rootsis turuliider.

Kui Swedbank niimoodi ära jaotatakse, siis saab sellest taas pigem hoiupank, mis keskendub Rootsis tegutsemisele. Jutte on olnud ka sellest, et isegi osa Swedbanki Rootsi kontorivõrgust müüakse ära ja neid võib haldama hakata Norra pank DnB Nor.