Septembris ja oktoobris tasus endine Lacto, praegu Rapla Dairy nime kandev piimatööstus talunikele piima eest juustuga. Nõva valla Variku küla taluperenaine Erika Averin ütles Lääne Elule, et müüs raha teenimiseks umbes 200 kilo juustu.

Noarootsi talunikud saatsid reedel põllumajandusministrile abipalve, paludes tasuta õigusabi, et saada Rapla Dairyst kätte piimaraha.

Paslepa küla lehmapidaja Laine Rajasalu ütles, et palvekirjale kirjutasid alla kaheksa talunikku, kellele Rapla Dairy võlgneb seitsme kuu eest ligi 250.000 krooni piimaraha. “Mulle maksti viimati 10. aprillil,” ütles Rajasalu.

Pürksi talunik Üllar Neemrand, kel saamata ligi 150.000 krooni, ütles, et talunikud pole huvitatud Rapla Dairy pankrotist. “Siis on tootjad viimased, kes oma saavad. Meie tahame saada kaupa või meelitada neid maksma,” ütles ta.

Läänemaa Taluliidu esimees Mihkel Jairus ütles, et talunikud võivad oma nõude teatada Eesti Talupidajate Keskliidule. Mullu koondas Talupidajate Keskliit nõudeid Lacto vastu, siis maksis Lacto võla.

“Dairy on piimast huvitatud, aga teda ei saa usaldada,” arvas Jairus.