Eile arutati Tallinna halduskohtus Taali kaebust finantsinspektsiooni eelmise aasta 24. novembri kirjade õigusvastaseks tunnistamiseks. Taali ise eelistungil ei viibinud ning ka tema advokaat Toomas Vaher ei soostunud käimasolevat protsessi kommenteerima. Uus istung toimub 21. detsembril. Finantsinspektsiooni selgitusel sai asi alguse EfTENi fondivalitseja tegevusloa taotlusest. Arutelu käigus jõuti järeldusele, et tollal EfTENi nõukogusse kuulunud Olari Taali laitmatu ärialase reputatsiooni küsimus nõuab täiendavat aega ning võib pikendada EfTENi loataotluse menetlust, kirjutab Äripäev.

"Selles olid nii EfTEN kui ka finantsinspektsioon ühel meelel," vahendas inspektsioon juhatuse liikme Andres Kurgpõllu sõnu. "Arvestades Daiwa kaasuses varem läbi viidud menetlusi, nõudis Olari Taali laitmatu ärialase reputatsiooni hindamine paratamatult täiendavat aega." Taal lahkus nõukogust 3. detsembri 2008, EfTEN sai fondivalitseja tegevusloa 15. jaanuaril 2009. Finantsinspektsiooni kinnitusel saatsid nad loataotluse protsessis kirja "meile teadaolevate asjaoludega" nii EfTENile kui ka Olari Taalile. "Kokkulepe oli, et EfTENi advokaadid esitavad meie kirjale oma selgitused. Neid selgitusi ootame siiani - saime vaid kohtukutse," märkis inpektsioon.

Olari Taal ütles telefonitsi, et ta ei soovi seda teemat kommenteerida, vähemalt mitte enne, kui see esimese astme kohtust läbi jõuab. "Tegemist on sügavalt isikliku, kuid põhimõttelise vaidlusega," lausus Taal.

Ettevõtja Jüri Mõis osutas, et kriminaalseadustikus on selline asi nagu karistuse kustumine. "Ma ei tea, kas finantsinspektsioonil on ka sellised töömeetodid või tähtajad. "Ma olen nõus, et Daiwa afääri toime pannud isikud ei peaks finantsinspektsiooni järelevalve all olevates asutustes figureerima. See tundub olevat omamoodi pretsedent. Minule tundub, et kümme aastat oleks selleks päris loogiline aeg. Ettevõtluses on teisigi nüansse, näiteks kui kauaks sulle mingi tembu pärast ärikeeld pannakse. Kõige parem oleks ikka neid plekke mitte endale peale lasta," ütles Mõis. "Finantsinspektsioon Olari Taalile liiga ei tee, seda ma ei arva. Pigem ma arvan, et inspektsioon on tähelepanelik, sest tema juhtimisel said Hoiupanga kliendid omal ajal petta. Inspektsioon peab hoiatama ju, et kui üks kord on juba aktsionäre sisuliselt petetud, siis seda võib veel juhtuda."