Viimasel ajal on üha enam hoogu saamas Danske Banki rahapesuafäär, mis näitab, et pank oli Euroopa üks suuremaid rahapesukeskusi. Analüütikud on pakkunud potentsiaalseks trahviks väga erinevaid summasid, kuid keskmine jääb umbes 600 miljoni euro kanti. Kaks analüütikut viiest peavad tõenäoliseks, et Danske pääseb üldse trahvita.

Sellest hoolimata on pank oma karistuse juba saanud. Aktsia hind on langenud sedavõrd, et investorid on kogukahju hinnanud 6 miljardile dollarile.

Taani finantsinspektsioon on Danskel juba käskinud hoida igaks juhuks varuks ligi 800 miljonit dollarit ehk 5 miljardit krooni.

Bloomberg kirjutab, kuidas Danske Eesti haru kaudu pesti üle 8 miljardi dollari raha, mis tuli Aserbaidžaanist, Venemaalt ja Moldovast. See kõik toimus aastatel 2007 kuni 2015. Taani panga asja on uurimas fondijuht Bill Browder, kes leidis tõendeid, et rahapesu maht oli kaks korda suurem kui varem arvati.

Browder plaanib sõjakäiku nii Taanis kui ka Eestis. Varasemad katsed veenda võime, et Danske tuleks vastutusele võtta, ei ole tulemusi andnud. Browder arvab, et nüüd on olukord teine. „Pilt on nüüd selge. Ei ole mingit võimalust, et võimud nüüd ei reageeriks."

Danske on nii poliitikutele, investoritele, ajakirjanikele kui avalikkusele öelnud, et need ootaks seni, kuni pank viib läbi sisejuurdluse. See peaks valmima septembris. Panga teise kvartali tulemused peaks avalikuks saama 18. juulil.

Taani ettevõtlusminister Rasmus Jarlov on juba öelnud, et Danske enda sisejuurdlusest ei piisa selleks, et asi lõpetada. Ta on öelnud, et Taani finantsinspektsioon uurib samuti asja. Ka prokuratuur monitoorib kogu kaasust väga lähedalt.

Tegevjuhil on kahju

Danske Banki tegevjuht Thomas Borgen on avalikult vabandanud, aga ei Taanis ega Eestis ei ole kriminaalkaristusi veel määratud. Vaid kaks taanlasest juhti on pangast lahkunud. Taani avalik arvamus nõuab, et pangajuht astuks tagasi.

Danske Bankile esitatav trahvisumma võib väga palju sõltuda sellest, kas teema võetakse üles ka USAs. Pangal ei ole USAs litsentsi, mis võib analüütikute sõnul tähendada, et süüdistusi sealt ei tule.