“Usun, et praeguse kriisi suurim šokk, mis leidis aset 2008. aasta lõpus, on tänaseks juba seljataga,” ütles täna toimunud Sampo Liidrite Foorumil (Sampo kuulub Danske gruppi) Danske Capitali peaanalüütik Bo Christensen.
Tänane maailmamajandus ei ole depressioonis, vaid kriisis. Praegu teevad nii USA kui Euroopa riikide keskpangad tõsiseid pingutusi, et kommertspankadel oleks piisavalt raha mida laenata majanduse olulistesse sektoritesse.
“Ausalt öeldes ma ei tea, kuidas see abivahend toimib, oleme osalised suures eksperimendis,” ütles Christensen.

Rahvusvahelisest majanduskriisist väljumise üks põhiküsimusi on, kuidas hakkab toimima Hiina turg. Sealt on Christenseni hinnangul näha esimesi positiivseid märke.

Oma ettekandes teemal “Kuidas mõjutab maailmamajanduse tänane olukord majanduskeskkonda aastal 2010?” lahkas Bo Christensen esmalt tänase majanduskriisi tekkeprotsessi.

Finantskriis algas suvel 2007, mil tekkisid esmased usalduskriisi märgid. Selle mõjul hakkas maailmamajanduse aeglustuma. Näiteks õli hind tõusis toona viie kuu jooksul peaaegu 100%. Mis kiirendas koheselt tarbijahindade tõusu. Seetõttu ei saanud keskmised Ameerika tarbijad enam endale lubada varasema perioodiga samasugust tarbimist. Mis omakorda mõjus negatiivselt paljudele tootjatele ja teenusepakkujatele ning seda juba rahvusvahelises mastaabis. Kriisi võimendas veelgi USA kinnisvaramulli lõhkemine .

Sügisel 2008, pärast Lehman Brothersi ülevõtmist USA valitsuse poolt, oli see veel USA finantskriis, kuid möödunud aasta lõpul juba rahvusvaheline majanduskriis.