Danske Markets viitab oma äsja avaldatud raportis, et Läti peaminister on (väidetavalt on, Danske möönab ka ise et hetkel on palju ebaselget) pöördunud juriidiliste nõustajate poole, et need kirjutaksid valmis seaduseelnõu, mille järgi kodulaenu võtjate vastutuse määr ulatub ainult tagatiseks antud vara väärtuseni.

Lihtsustatult öeldes. Kui keegi on võtnud kodulaenu miljon krooni (tagatiseks siis sama kodu), aga kodu väärtus väheneb poole võrra 500 000 kroonini, ulatub laenuvõtja vastutus ainult selle 500 000-ni, mitte algselt võetud miljonini. Sisuliselt võiks laenuvõtja ulatada pangale koduukse võtmed ja öelda, et vaadake ise kuidas edasi saate.

Danske raportis seisab, et selle plaani detailid on ebaselged. Räägitakse, antud eelnõu käiks ainult sellise kinnisvara kohta, kus omanik ise elab, aga mitte nö teiste ja kolmandate kinnisvaraobjektide kohta. Näiteks kui on ostetud spekuleerimise eesmärgil mitu erinevat korterit või maja.

Danske Marketsi raporti järeldab, et kui selline plaan tõepoolest eksisteerib ja kui selline plaan tõepoolest peaks teoks saama, on Läti turul tegutsevate pankade väljavaated väga halvad. Kui kinnisvara hinnad on langenud kuni 70%, võib paljudel kodulaenuomanikel tekkida kiusatus oma laenu (paraku küll ka kodu) juurest ära jalutada.

Põhimõtteliselt saab Läti ju niimoodi vabaks seni veskikivina kaelas rippunud valuutalaenude probleemist. Danskegi viitab sellele, et Läti valitsuse jaoks tähendab see omakorda, et lati devalveerimine ei ole enam nii suur probleem. Siiamaani on devalveerimise vastu rääkinud tõsiasi, et enamik laene on seotud euroga.

Danske aga arvab oma raportis, et võib-olla on tegu hoopiski läbirääkimistaktikaga. Lätlased tahavad IMF-le, Euroopa Komisjonile ja Rootsile survet avaldada, et viimased oleksid Läti suhtes paindlikud.

Viimastel päevadel ongi ju meediast läbi jooksnud mitmeid süüdistusi, eelkõige Rootsi rahandusministeeriumi poolt Läti vastu, et viimane ei täida seda lepingut, mille Läti ja rahvusvahelised abistajad Läti majanduse päästmiseks sõlmisid.

NB! Danske hoiatab täna avaldatud Läti teemalise raporti päises, et Lätit puudutava info osas valitseb suur ebaselgus. Nii tasub ka raportisse suhtuda reservatsioonidega.