Euroopa Keskpanga oktoobri istung üllatas turuosalisi oma tonaalsuse ja sõnumiga. Kui peale kevadist stiimulprogrammi väljakuulutamist oli Euroopa Keskpank püsinud nö "oota ja vaata" režiimis, siis oktoobri istung saatis sõnumi, et juba detsembris võib oodata täiendavaid meetmeid.

Viimase tulemusel on intressimäärad jätkanud alanemist ning lisaks sellele, et lühema tähtajaga euriborid on langenud alla nulli, võib oodata ka 6 kuu euribori peatset langemist miinusmärgiliseks. See tõotab juhtuda juba novembris, kuid hiljemalt detsembris kui konkreetsematest sammudest teada antakse.

Mida siis oodata võib? Järgmiste sammudena võib Euroopa Keskpangalt oodata nii deposiidimäära täiendavat alandamist kui ka kvantitatiivse lõdvendamisprogrammi laiendamist ning pikendamist. Kui palju negatiivsele territooriumile 6 kuu euribor langeb, sõltub inflatsiooni ja inflatsiooniootuste kosumisest ning sellega kaasnevast Euroopa Keskpanga poliitika kohendamisest. Seoses ootusega, et Euroopa Keskpank võib deposiidi intresse peagi alandada taseme -0,3%-ni võime lähikuudel näha 6 kuu euribori langust -0,05...-0,10% kanti.