Britt Howard Wilkinson, kes on juhtis juba 2013. aasta lõpus oma juhtide tähelepanu Danskes sellele, kuidas pank võimaldab kontode avamist riiulifirmadele, mis muuhulgas olid seotud nii Vene luureasutuste kui Vene presidendi Vladimir Putini sugulastega, vabastati hiljuti panga poolt seatud konfidentsiaalsuskohustusest, vahendab Financial Times.

Sellega andis Danske Wilkinsonile loa tunnistuste andmiseks nii USA justiitsministeeriumile, väärtpaberite ja börsikomisjonile, rahandusministeeriumi finantskuritegude uurimise võrgustikule kui ka tervele reale teistele USA õiguskaitseorganitele, rääkisid allikad lehele. Wilkinson astub sel nädalal tunnistustega üles ka nii Taani kui ka EL-i parlamendi ees.

„Vene element kogu asjas teeb sellest tugeva õiguskaitsejuhtumi USA jaoks,” rääkis John Coffee, kes on Columbia õigusteaduskonna professor New Yorgis. Tema sõnul on see kindlasti USA justiitsministeeriumi jaoks huvipakkuv juhtum, iseäranis, kui selgub, et Danske pank ei võtnud Wilkinsoni edastatud infot tõsiselt.

Financial Times on näinud mitmeid Wilkinsoni poolt Danske tegevjuhtkonnale saadetud e-kirju, kus britt juhtis tähelepanu Briti ettevõttele Lantana Trade, mille kasusaajad olid „ilmselgelt” teiste hulgas Putini perekond ja FSB (Venemaa föderaalne julgeolekuteenistus). Kreml on seni lükanud neid süüdistusi tagasi, pressiesindaja sõnul „ei ole president Putinil mingit seots mainitud pangaga”.

Kuigi Wilkinsoni hoiatusele järgnes 2014. aastal pangasisene rahapesuaudit, mis paljuski kinnitas seda, millele britt tähelepanu juhtis, järgnes sellele pangasisene juurdlus alles 2017. aastal, kui Taani suurim lehte Belingske hakkas avaldama lugusid, mis seostasid Danske rahapesuskeemidega Venemaal ja Aserbaidžaanis.