Kohtumise eelses küsitluses maalisid äriliidrid maailma majandusele lähemaks kolmeks aastaks helgeid väljavaateid.

Tänavuse foorumi peamisteks aruteluteemadeks peaksid kujunema tehnoloogiarevolutsioon ja globaliseerumine.

Tuhatkonna juhtiva riigi- ja majandustegelase seas külastab Davost laupäeval ka USA president Bill Clinton. Oma lühivisiidi kestel peab Clinton osalejatele kõne, tal on plaanis ka mõned kahepoolsed kohtumised.

Davosi foorumi raames loodeti ka Lähis-Ida tippkohtumise toimumist, kuid šveitsi saabuvate Palestiina liidri Yasser Arafati ja USA välisministri Madeleine Albrighti kohtumist Iisraeli peaministri Ehud Barakiga siiski ei toimu, kuna viimane teates reedel, et loobub Davosisse tulemast.

Samas kohtuvad Davosis Türgi välisminister Ismail Cem ja tema Kreeka kolleeg George Papandreou, kelle riikide pingelised suhted on viimasel ajal paranemas.

Tšetšeenias sõjategevust jätkava Venemaa presidendi kohusetäitja ja peaminister Vladimir Putin Davosisse ei tule, Moskva esindust juhib esimene asepeaminister ja rahandusminister Mihhail Kasjanov.

Ajakirjanikel on Davosis harukordne võimalus rääkida muul ajal samahästi kui ligipääsmatute ärimagnaatidega, kelle seas foorumil osalevad tänavu Microsofti suuromanik Bill Gates ja Stephen Case America Online'ist.

Igast kümnest äriliidrist üheksa olid äärmiselt või mõnevõrra optimistlikud maailma üldiste kasvuväljavaadete suhtes. Eriti kindlalt usuti kommunikatsiooni- ja tehnoloogiasektori võidukäigusse, selgus PricewaterhouseCoopersi küsitlusest.

Kõige enesekindlamad olid viimasel ajal majanduskasvu nautinud USA ärijuhid, kellest 42 protsenti olid tuleviku suhtes väga optimistlikud, 55 protsenti mõnevõrra optimistlikud.

Euroopas olid veerand juhtivatest äritegelastest äärmiselt ja 71 protsenti mõnevõrra optimistlikud. Euroopa äritegelased kardavad, et on interneti arendamises USAst maha jäämas.

Üheks olulisemaks teemaks saab foorumil loomulikult kaubandus, USAst on lisaks presidendile kohal kaubandusvolinik Charlene Barshefsky, Euroopa Liidust kaubandusvolinik Pascal Lamy ja Maailma Kaubandusorganisatsioonist selle juht Mike Moore.

Turud ootavad vihjeid majandus- ja börsipoliitikale USA rahandusministrilt Lawrence Summersilt, Saksa Bundesbanki presidendilt Ernst Weltekelt, Prantsuse keskpanga juhilt Jean-Claude Trichetilt ja Jaapani aserahandusministrilt Karuhiko Kurodalt.

Julgeolekuvalve konverentsilinnas on tihe, sest vabakaubanduse vastased rühmitused on ähvardanud oma meeleavaldustega foorumit segada, nagu tehti detsembris Seattle'is Maailma Kaubandusorganisatsiooni kohtumisel. Davosis toetavad šveitsi politseinikke korra tagamisel ka sõjaväeüksused.

Reuters - Baltic News Service