Hommikupoolikul oli Tallinn kruiisituriste täis, sest uue kruiisikai äärde randunud maailma suuruselt kolmas lõbusõidulaev Royal Princess. Üle 300 meetri pika laeva teenindab 1500 meeskonnaliiget ja pardal reisib üle 4000 reisija. Laev on tõeliselt lukuslik, vaata videost sisevaateid:

Avati ka uus kruiisikai, mida pikendati ja tehti laiemaks. Nüüd on just sellistel, Royal Princessiga sarnanevatel laevadel Tallinnas randumine lihtsam.

"Uue kai ehitus oli Tallinna Sadama jaoks eelmise aasta kõige mahukam ühekordne investeering," ütles AS-i Tallinna Sadam juhatuse liige Allan Kiil. “Selle investeeringu toel rahuldame üheltpoolt nii aasta-aastalt kasvavat nõudlust Tallinna kui sihtkoha järele ning teisalt tuleme vastu kruiisioperaatorite soovile kasutada üha suuremaid laevasid.”

Majandus- ja kommunikatsiooniminister Urve Palo sõnul on Tallinna ja teiste Läänemere kruiisisihtkohtade ühise turundamise tulemusel Läänemerel kruiisituristide arvu osas jätkuvalt kasvuruumi ning see omab selget mõju ka sihtkohalinnade majandusele.

"Hinnanguliselt jätab üks kruiisiturist külaskäigu ajal Tallinnasse 56,7 eurot kaupade ja teenuste ostu näol," lausus minister Palo. "Juba täna teeb see ligi poole miljoni kruiisituristi näol aastas 30 miljonit eurot kohalikku majandusse, millele lisandub kaudne mõju näiteks turismifirmade ja kaupluste-söögikohtade poolt loodud töökohtade ja sealt tuleva maksutulu näol."

Kruiisikai avasid laupäeval sümboolselt laevaotsi sõlmest lahti tõmmates Allan Kiil ja minister Urve Palo ning Tallinna abilinnapea Taavi Aas ja ehitaja BMGS Eesti filiaali juhataja Leho Alliksoo.

Tallinna Vanasadamas ehk reisisadamas valminud kai üldpikkus on 421 m ja sügavus kai ääres 11 m. Laevad saavad silduda kai mõlemal küljel. Tänu uuele kruiisikaile on Tallinna Vanasadamas nüüdsest võimalik vastu võtta laevu pikkusega kuni 340 m. Uue kruiisikai ehitas BMGS Eesti filiaal ja projekti ehitusmaksumus oli 9,81 miljonit EUR.