Delfi testijad võtsid seekord ette Eesti kaubandusvõrgus laialt kättesaadavad karastusjoogid ning maitsesid neid, tuvastamaks parima maitse ja väärtusega janukustutaja.

Klassikalisel meetodil hindasime jookide maitset, lõhnu ning seda mõnusat/ebameeldivat/magusat/värsket tunnet, mida see jook meis tekitas. Kõik arvamused panime kirja ning punkte andsime kümne palli süsteemis.

Karastusjookide testi valikusse sattusid sellel korral: Baikal, Coca-Cola, Fanta, Sprite, Artic Sport greibimaitseline, Aura Active kiivilaim, Aura Active õuna-kirsi, Nestea virsikujäätee, Cappy õuna-pirni, Linnuse Limonaad, Lipton Ice Tea, Nestea Green tea, Cappy multivitamiin, Nestea sidruni.

DELFI SUURE KARASTUSJOOKIDE TESTI võitis ootamatult vana hea BAIKALi karastusjook. Tegemist oli testijate hinnangul päeva üllatajaga. Baikalil on kerge ja magus köhasiirupi lõhn ning hea eukalüpti maitse. Kohe lõi jook lahti nii nina kui silmad. Väga maheda ning hapuka joogi eelis on see, et kustutab janu ja kuna on klaaspudelis siis säilib ka pikemalt külm. Soovitatakse tarbida jahedalt!

Delfi testijate ekspertgruppi kuulusid Martin Hanson, Rain Kooli, Aleksander Krjukov, Epp-Mare Kukemelk, Mari Skuin ja Anna Elisabeth Vaher.

Aga nüüd kõigest lähemalt:

1. Cappy Icefruit õuna-pirni
Punkte: 2
Hind poes: 0,82 eurot

Tööstuslikult pulbrist kokku keedetud jook. Värv on jube läikiv ning maitse magus ja lääge. Nagu jooks lahjendatud ja magustatud nitrovärvi. Kui lugeda pakilt, siis isegi üllatab, et joogis on nii palju lubatud pirni ja õuna ehk siis pirni on 4 protsenti ja õuna 8 protsenti kogu joogist. Hirm selle ees, et peale joogi joomist helendama hakkan, süveneb.

2. Nestea virsiku
Punkte: 3
Hind poes: 0,85 eurot

Väga intensiivse virsiku lõhnaga, mis annab jälle indikatsiooni, et keemikud ja labor on mängus. Lõhn on tugev, kuid maitse on sellele mitte vastav, leebe ning pigem vesine. Meenutab Poola odavaid nätse oma maitselt. Tekitab pigem janu. On magus ja kuiv korraga, mis on juba joogitehniliselt absurdne saavutus.

3. Linnuse limonaad
Punkte: 4
Hind poes: 0,54 eurot

Nõukogude lapsepõlve limonaad. Värvilt ja lõhnalt vähemalt. Peaaegu kõige klassikalisem limmer, mida meie kaubanduses veel saada on. Väga tugeva mulliga, mis surub ennast ninna ning ajab aevastama. Maitse on aga ... jube. Väga magus, maitsetu ning keemiline. Lapsepõlve selles enam ei ole.

4. Active Vitamine kiivi-laimi
Punkte: 5
Hind poes: 0,67 eurot

Värv ja lõhn on suhteliselt eemaletõukavad. Lõhnas lööb selgelt üle absorbiinhappe lehk. Maitsest on tunda väga hea arvamise korral nii kiivit kui laimi, kuid peamiselt on tunne nagu jooks keemiajäädet. Kuid kuna tegemist on spordijoogiga, kus suhkruid ja vitamiine rohkelt sees, on suhteliselt hea janukustutaja. Kuigi ei ole hea lihtsalt joomiseks, ikka spordirajal või peale pingutust.

5. Fanta
Punkte: 3
Hind poes: 0,76 eurot

Fanta värv, mis varasemalt oli kena oranž, on tänaste mahejuttude ja regulatsioonide tõttu muutunud kusekollaseks ja veelgi ebausutavamaks. Maitse on kirbe ning gaas lööb kohe ninna ja tapab ära viimasedki maitsemeeled. Liialt magus ning vajab pealejoogiks kohe vett. Parim pohmelliravi. Külmalt.

6. VÕITJA: Baikal
Punkte: 9
Hind poes: 0,93 eurot

Baikalil on kerge ja magus köhasiirupi lõhn ning hea eukalüpti maitse. Kohe lõi jook lahti nii nina kui silmad. Väga maheda ning hapuka joogi eelis on see, et kustutab janu ja kuna on klaas pudelis siis säilib ka pikemalt külm. Soovitatakse tarbida jahedalt!

7. Arctic Sport greiibi
Punkte: 3
Hind poes: 0,67 eurot

Lubatakse greipi, nii välimuses, maitses kui sisus. Väljanägemine klassikaliselt sogane spordijook. Lõhn on isegi olemas, kuid maitse on greibile vastupidiselt lääge ja magus, toasoojalt ning ilma pingutust sooritamata juues on ebameeldiv. Ja janu ei kao. Lahja suhkruvee maitse ja olemus. Meelde tuleb Matti Nykäneni lause, et elu 50/60. Tegemist on tugeva spordijoogiga, mis aga peaks ka janu kustutama lisaks ihusse heade ainete viimise. Kuid janu ei kustuta.

8. Sprite
Punkte: 5
Hind poes: 0,76 eurot

Iseloomutu sidruni mullijook. Mulle aga iseenesest ei ole. Sprit'i juues saan aru, miks reklaamis inimesed pea ees kossuväljakusse kargasid. Sprite on nii magus, et on vaja kohe vett peale juua. Vot sulle kohest kosutust! Tundub et tegu on "tee ise" komplektiga - tuleb osta Sprite, juurde sidrun ja mullid.

9. Nestea Green Tea
Punkte: 9/8
Hind poes: 0,85 eurot

Väga mõnus vanaema rabarberikisselli lõhn lööb pudeli korgiaugust välja. Maitses on tunda rohelise tee olemust, mõrusust ja värskust, lisaks tsitruselisust. Magusus on õiges väärtuses, balansseeritud. Samas maitse on natukene liialt intensiivne, et välistada E-ained. Miinuseks tuleb mainida aga pudeli suu, milles jook tuleb - liialt suur, juua raske.

10. Cappy Icefruit multivitamiin
Punkte: 3
Hind poes: 0,82 eurot

maitse, olemus ja aroom on nagu tegu oleks pikalt külmikus seisnud puuviljakompotipõhjakraapega, mida vee lahustatud. Lõhnab ebalooduslikult ja halvasti, maitse on lame ning vitamiiniselt apteekerlik. Tundub nagu oleks E-ainete kokteilitipp.

11. Aura Active kirsi-õuna
Punkte: 7
Hind poes: 0,67 eurot

Tuletab meelde vanakooli libakirsimahla, kui võeti kirsipuulehed ja arooniad ning keedeti kokku mahl. Kirsimekk, kuid kuiv aroonia mahl. Nii lõhnast kui maitsest on tunda, et tegu ei ole keemiaga ning mahlad on ka tegelikult leidnud oma tee joogi valmistamisprotseduuri. Hea meelega tooks koju ja jooks kuuma ilmaga jääga.

11. Lipton Ice Tea
Punkte: 8
Hind poes: 0,86 eurot

Esimene jääteeks nimetav jook, mis on tõesti mõnusalt külmaks aetud tee maitsega. Meenub kohe Liptoni päris tee. Maitse on kergelt kirbe ning mõru, kuid hapukas ja puhas. Tee lõhnab nagu tee. Ei tundu, et E-aineid või maitsetugevdajaid oleks kasutatud. Jääkuubikutega klaasis kõlisedes võiks olla üks parimaid januleevendusi.

11. Nestea lemon
Punkte: 4,5
Hind poes: 0,85 eurot

Kes laboratooriumites töötanud, siis lõhn on nagu mõnel pikaks seismajäänud katseklaasipõhjal kirbe ja ohtlik. Maitse on lääge ning ei ole kuidagi leidnud balanssi oma erinevate osade vahel. Sidrun on tunda, kuid ei haaku millegi muuga. Liialt magus, et janu võtaks.

11. Coca-Cola
Punkte: 6
Hind poes: 0,76 eurot

Coca-Cola on samuti üks üllatusi. Võrreldes teiste jookidega on tegemist suhteliselt meeldiva kooslusega. Maitse on turvaline ja tuttav, üllatuseks on ka see, et lõhn on väga mahe. Maitse on tasakaalus - apteekerlikult apteekeri poolt loodud retsepti alusel. Magus, hapu, mõru - kõik on olemas ja balansis. Annab juues hea tunde, kuid karastusjoogina pole parim, kuna suhkrut siiski liialt palju.