Lisaks maailmakuulsale Coca-Colale on selvehallide letid lookas erinevate kloonide ja koolajookide all, mis üritavad jäljendada tuntud karastusjooki. Mõni on hapu, mõni on magus, mõni on lausa mõru ja suhkruasendajast rikutud maitsega. Kuid selleks, et tegelikult sotti saada, milline jook on kooladest parim, tuleb neid testida.

Niisiis võtsime kokku kõik koolajoogid, mida selvehallidest leidsime ning jõime neid ohtras koguses selgema pildi saamiseks. Testi olid võetud järgmised koolad: Coca-Cola, Coca-Cola Zero, Coca-Cola Light, Pepsi, Pepsi Max, Rimi koola, Grossi Toidukaupade koolajook, Viru Õlu koola, Viru Õlu koola light ja RC koola.

Testisime koolasid klassikalisel maitsmisel, kus hindasime kümnepalli süsteemis joogi maitset, aroomi ja olemust. Loomulikult ka järelmaitset.

VÕITJAKS osutus seekordsel testil klassikaline COCA-COLA, mis on kõikidest koolajookidest ikkagi kõige ausama, selgema ja magusalt hapuka maitsega. Õige jook kõikide pooltoodete ja loputusvete kõrval.

Delfi testitiimi kuulusid seekord Martin Hanson, Taavi Arus, Aleksander Krjukov, Anna Elisabeth Vaher, Epp-Mare Kukemelk ja Heidi Kukk.

Niisiis, alustame suure koolajookide testiga:

1. Pepsi Max
Hind poes: 0,63/0,5 liitrit
Hinne: 2,5 punkti

Esimesena puutub suud ja maitseretseptoreid rõlge suhkruasendaja maitse, mis lööb üle kõik muud maitsed ja tunded. Lõhn on keemiline ning mulle on vähe. Ebameeldiv jook.

2. Rimi koola
Hind poes: 0,38 eurot/0,5 liitrit
Hinne: 2,5 punkti

Kibe jook, millel pole palju maitset ega ka värvi. Tunduks nagu maailmakuulsa Coca-Cola teiseringi loputusvesi. Veider karamelline suhkrumaitse, piparkoogiaroomi on tunda järelmaitsest. Suhteliselt mõttetu lurr.

3. Viru Õlu koola
Hind poes: 0,50 eurot/0,5 liitrit
Hinne: 3 punkti

Tugev koolamaitse ning värv, kuid jällegi on midagi väga olulist puudu nii maitsel kui olemusel. Vabatahtlikult ei sooviks seda jooki juua. Kindlasti paraneb maitse, kui jooki külmendada või juua koos jääga.

4. Viru Õlu koola light
Hind poes: 0,44 eurot/0,5 liitrit
Hinne: 0,5 punkti

Oma suhkruse venna väga ebameeldiv, maitsetu ja ründav noorem sõsar. Tegelikult pole tegemist koolaga, iga lonksuga lööb üle raju suhkruasendaja maitse. Tegemist ei ole koolaga.

5. RC koola
Hind poes: 0,59 eurot/0,5 liitrit
Hinne: 3,5 punkti

Tartu Õlletehase koolajook on magus ja hapukas üheaegselt, suhteliselt mõnusa ja balansseeritud kooslusena. Sobib joomiseks toidu kõrvale, kui see peaks olema sooviks.

6. Grossi Toidukaupade koola
Hind poes: 0,66 eurot/2 liitrit
Hinne: 1 punkt

Maitse ja aroom on peaaegu puuduvad, olemas on liiga palju suhkrut ning lisaaineid. Midagi oleks nagu jäetud jooki lisamata, lohakalt kokku segatud koola. Nagu oleks jäetud asju lisamata, kuna maailmaturul kallinesid E-aine ning pole enam raha neid osta. Koola, mis rikuks ära ka rummikoksi.

7. Pepsi
Hind poes: 0,55 eurot/0,5 liitrit
Hinne: 6 punkti

Lõhn on mõnusalt koolane, selge ja aromaatne. Maitse on selge ja puhas. Hea hapukas jook, millel aga kahjuks on siiski midagi olulist nagu puudu. Paljudele testseltskonnast meeldis Pepsi testis enim, samas mõnedele peaaegu üldse. Pepsi mõjub väga äärmuslikult maitsemeeltele, kas meeldiv või mitte.

8. Coca-Cola
Hind poes: 0,70 eurot/0,5 liitrit
Hinne: 7 punkti

Jook, mis on kõikidest koolajookidest ikkagi kõige ausama, selgema ja magusalt hapuka maitsega. Õige jook kõikide pooltoodete ja loputusvete kõrval.

9. Coca-Cola light
Hind poes: 0,70 eurot/0,5 liitrit
Hinne: 1,5 punkti

Kõik lõhnad ja maitsed on nagu Coca-Colal ikka, kuid suhkruasendaja maitse lööb läbi iga sõõmu. Ei suuda juua rohkem kui mõne sõõmu. Vahutab jubedalt. Õel õde oma peenetundelisemale vennale.

10. Coca-Cola ZERO
Hind poes: 0,70 eurot/0,5 liitrit
Hinne: 5 punkti

Vahetu Coca-Cola maitse, puhas lõhn ning arvestades, et tegemist on suhkruvaba tootega, puudub täielikult suhkruasendaja jube mekk. Äärmiselt kummaline jook, kust alateadvuslikult võib aimata, et suhkrut ei ole, maitsest aga tunda seda pole.