Neljanda põlvkonna mobiilside (4G) sagedusloa konkursil kvalifitseeritud Elisa tütarfirma Dialmedia ei plaani vajalikku riigilõivu tasuda ja loobub konkursil osalemast.

Tele2 Eesti teatas neljapäeval, et kavatseb vaidlustada neljanda põlvkonna mobiilside (4G) sagedusloa konkursi tulemused, sest konkursi käigus kvalifitseeritud Elisa tütarfirmade pakkumised on ilmselgelt fiktiivsed ja ebarealistlikud.

Teise kõnealuse tütarfirma Saunalahti Groupi edasist tegevust Elisa Eesti juht Sami Seppänen ei kommenteerinud. "Pooleliolevaid protsesse ei saa kommenteerida," ütles Seppänen BNS-ile.

Tele2 märkis oma teates, et ei pea õigeks Elisa Soome tütarfirmade tehtud ebarealistlike pakkumiste võitjaks tunnistamist. Tele2 Eesti juhatuse esimehe Toomas Tiiveli sõnul on pakkumiste teostamatust tunnistanud protokollis ka load väljastanud tehnilise järelevalve ameti hindamiskomisjon ise.

"Operaatorite seisukohalt olid konkursi tingimused mõistlikud, kuid kahjuks leidus ettevõtteid, kes neid pahatahtlikult ära kasutasid ja seeläbi konkurentsi takistavad. Meil on põhjust arvata, et need kaks pakkumist võetakse pakkujate poolt tagasi," märkis Tiivel.

"Kui seda ei tehta, siis kavatseb Tele2 konkursi tulemused vaidlustada, sest meie hinnangul on konkursi tingimustega manipuleeritud, mis pikas perspektiivis seab ohtu riigi infotehnoloogilise arengu," lisas ta.

4G sageduslubade konkurss toimus kolmes kategoorias. Mobiilsidefirmade jaoks kõige perspektiivikamas FDD 2x20 megahertsi ehk kõige laiema sagedusribaga kategoorias tunnistati kaheksa pakkuja seas parimaks Elisa Soome emaettevõttega seotud firmad Saunalahti Group ja Dialmedia ning AS EMT. Pingereas neljandaks jäi Tele2 Eesti, load said kolm esimest.

Konkurss loetakse iga konkursi objekti osas lõppenuks hetkel, mil võitja on tasunud sagedusressursi eest riigilõivu ning võitjale on väljastatud sagedusluba. Tehnilise järelevalve amet märkis oma kolmapäevases teates, et nende senine praktika näitab, et esimeses järgus välja kuulutatud võitjad ei pruugi loobumise või riigilõivu tasumata jätmise tõttu sageduslubade omanikuks saada.

Konkursi peamiseks hindamiskriteeriumiks oli osalejate lubatav finantseeringute maht ehk järgmisel kuuel aastal rajatav 4G tugijaamade hulk. Kolmandaks jäänud EMT lubas rajada kuue aastaga 1950 tugijaama ja neljandaks jäänud Tele2 Eesti 1100 tugijaama.

Esimesed kaks kohta hõivanud Saunalahti ja Dial Media on lubanud rajada vastavalt 6001 ja 6000 tugijaama. Seejuures on investeeringute plaanis viiel esimesel aastal null ja kõigi jaamade rajamine on planeeritud 2016. aastaks, mis tähendab, et ühel aastal peaks soomlased kahe ettevõtte peale kokku rajama keskmiselt 46 tugijaama ühes tööpäevas.

Avalikule konkursile sageduslubade andmiseks maapealsetes süsteemides elektroonilise side teenuse osutamiseks sagedusalas 2500–2690 megahertsi laekus tähtajaks 11 pakkumist kokku üheksalt Eesti, Soome ja Rootsi firmalt.

EMT esitas konkursile kolm pakkumist, ülejäänud ettevõtted igaüks ühe.