Paljud internetist uueks aastaks Navitrolla teoste ja Tavi Grepi loodusfotodega postkaarte ning kalendreid tellinud heausksed inimesed pole soovitut tänaseni kätte saanud. Samas ei taha disainibüroo Tsunft neile ka ettemakstud raha tagastada — kaupa tellides tuli nimelt pool summast kohe ära maksta.

“Müügiargumendid olid ilusad — Navitrolla kaardid-kalendrid, mida ostes toetad lastehaiglat,” rääkis SL Õhtulehele Tsunftilt ligi 2500 krooni eest kaupa tellinud firma müügijuht. Enne jõule tellimuse kohta pärinud müügijuhile antud disainibüroost üsna segaseid selgitusi, kuid viimasel ajal pole tal õnnestunud enam mitte ühtki Tsunfti töötajat tabada.

Pettasaanute arvu teab ilmselt vaid Tsunfti juht Moonika Süvari, sest peale ostjate on büroo võlgu ka koostööpartnereile. Näiteks tunnistas trükikoja Folger turundusdirektor Eero Kööp, et Tsunf tellis neilt 17.000 postkaarti, aga pole nende trükkimise eest siiani tasunud. Kööp kahtles, kas firma pole alt tõmmanud teisigi trükikodasid, sest algul räägiti Folgeriga koguni 200.000 postkaardi tellimisest.

Kuna disainibüroo kontor on seniselt aadressilt minema kolinud ning isegi varem avaldatud mobiiltelefon ei vasta, ei saa pettunud kusagilt ka selgitust nõuda.

Äriregistris Tsunfti omanikuks märgitud Kristjan Prii kinnitab, et ei tea firmast mitte midagi. Ta olnud Tsunftiga seotud aastaid tagasi ja ka siis vaid ühe projekti kaudu. Disainibüroo registreeritud aadressil Poska 51a tegutsevatest teistest firmadest osatakse vaid kosta, et aasta algul pakkis Tsunft asjad ja kadus teadmata suunas.

“See on paha ja keeruline lugu,” tunnistas Tsunftile oma teosed usaldanud ja samuti petta saanud Navitrolla. Kunstnik pole tänaseni sentigi honorari saanud. “Mul on kahju sellest, et minu nimi on sellega seotud,” ütles Navitrolla.

Isegi postkaartidega seotud heategevusest sai ta teada alles Tsunfti koduleheküljelt.

Lastehaigla toetusfondi juhi Inna Krameri sõnul pole fond samuti saanud Tsunftilt sentigi raha ega ka aruannet müüdud kaartide hulga kohta. “Meil oli Tsunftiga leping, et nad võivad kasutada meie logo ja meie saame krooni iga müüdud kaardi pealt,” selgitas Kramer. Samasugust koostööd tehti disainifirmaga tema kinnitusel ka tunamullu ning siis sujus kõik.

Möödunud aasta lõpus läks aga asi hulluks, sest tellijad ei saanud postkaarte enam kätte. “Paljud on ka meie poole pöördunud, kuid me ei saa kedagi aidata,” lausus Kramer. “Küll lubasin meile helistanud firmasid teavitada, kui oleme Tsunftilt raha saanud.”

Viimati Moonika Süvariga rääkides lubanud too Kramerile, et teeb kohe esimese, 8000 krooni suuruse sissemakse ja esitab ka aruande müüdud kaartide kohta. Süvari maininud, et kaarte on müüdud umbes 30.000. Nende 7-14kroonist ja kalendrite kümmekond korda kõrgemat hinda arvestades korjas Tsunft seega kergeusklikelt sadu tuhandeid kroone.

“Üle-eelmisel aastal sai toetusfond 120.000 krooni — 50 senti iga müüdud kaardi eest. Me väga loodame, et heategevusega sulitempu ei tehta ja me saame lubatud raha,” rääkis Kramer. Sellise pettusega puutub lastehaigla toetusfond tema sõnul kokku esimest korda.