Paar päeva tagasi võttis Fakto Grupi finantsjuht Indrek Vilde süvenenult ette tulumaksuseaduse. Tema ülesandeks on leida võimalus kasumit teenivatest tütarettevõtetest uute projektide jaoks raha kätte saada, ilma et sellega kaasneks grupile põhjendamatuid maksukulusid.

Ettevõtetetele tekitab kulusid eelmisest aastast kehtiv seadusemuudatus, mille alusel tuleb dividendidelt maksta tulumaksu olenemata sellest, kas saaja on firma või füüsiline isik. Tulumaksu võivad riigilt tagasi taotleda vaid need ettevõtted, kes omavad dividende maksnud ettevõttes rohkem kui 20protsendilist osalust.

Fakto Grupi finantsjuht Indrek Vilde sõnul saab Fakto tütarettevõtetest dividende välja võtta kokku vaid selles ulatuses, mida omanikud plaanivad samal aastal emafirmalt kätte saada. Kui dividende võetakse rohkem, kui emafirma välja maksab, jääb raha riigi taskusse järgmisi aastaid ootama. Samas ei ole aga Vilde sõnul alati mõtet edukalt tegutsenud tütarettevõttesse raha sisse jätta, samas kui teistes projektides oleks seda palju otstarbekam kasutada.

Ta märkis, et üks võimalus vaba raha liigutamiseks on laenud. Teisalt muudavad tema sõnul laenud ettevõtete majandustegevuse segasemaks. “Meie oleme loonud tütarettevõtted just nimelt selleks, et pilt oleks selgem – igaüks tegeleb oma valdkonnaga, tal on oma bilanss, varad, kohustused ja hõlpsalt hinnatavad majandustulemused,” rääkis Vilde.

Maksuameti otseste maksude talituse juhataja Dmitri Jegorov tõdes, et laenud on ettevõtete vahel dividendide maksustamise järel tõepoolest populaarsemaks muutunud. “Selle juures tuleb aga tähele panna, et laenude intressid vastaksid turu tingimustele,” toonitas ta.

Loobudes alternatiividest, võttis tulumaksukoorma eelmisel aastal enda kanda Hans H. Luigele kuuluv Ekspress Grupp, kelle äripartneriks on Norra suurim meediakontsern Schibsted. “Kuna meil on välispartnerid ja nemad eelistasid tütarettevõtetest dividende välja võtta, tasusime kogu tulumaksu ära ja see jäi kõik enammaksuna kirja, sest emaettevõte dividende ei maksnud,” selgitas juhatuse esimees Viktor Mahhov. “Praegune tulumaksuseadus on eriti nutune kontsernide jaoks, kus dividende võttes raha tegelikult ärist välja ei lähe – vaja on lihtsalt uutesse projektidesse investeerida. Nüüd tuleb mõelda, kuidas seda teha, et see samas majanduslikku kahju ei tooks.”

Audiitorfirma KPMG Estonia maksude ja juriidiliste teenuste osakonna juhataja Kadri Arula ütles, et praeguse seadusega on 2000. aastal ettevõtete tulumaksuvabastusega antud mängumaa ära kaotatud. Head soovitust ettevõtlusesse jääva raha maksudest päästmiseks on tema sõnul raske anda. Laenude andmine ei ole äris alati hea toon, eriti kui tähtajad on pikad ja intress alla turuhinna. “Nimelt laenuandmine on lubatud emaettevõtjale ainult juhul kui tütarettevõtja on tema sajaprotsendilises omanduses ja laenu andmine ei kahjusta tütarettevõtja majanduslikku seisundit ega võlausaldajate huve,” viitas ta.