Sõna "restoran" tuleneb inglisekeelsest sõnast restore, mis tähendab taastamist, restaureerimist, elujõudu, mis käib toitlustuskohtade kohta. Nimetused on nagu neti vabavara - neid võib kasutada nii nagu keegi soovib. Söögikoha määratlemisel esineb küsitavusi palju ja eriti lühikese toiduajaloo ja köögiga arengumaades. Meilgi nimetatakse kohvikuna näiteks kalakohvikut ning selle loogika järgi võiks meil olla veel lihakohvik, kapsakohvik jne.

Kohviku Moon puhul on sõnal "kohvi" turunduslik, mitte sisuline tähendus, mida tuleb vaadata traditsiooniliste Viini, Budapesti või Praha kohvikute kontekstis.

McDonald`sit, Hesburgerit või hot dogi söögikohti võib tõepoolest nimetada restoranideks, kui sellele on antud sisuline, mitte turunduslik vorm. Näiteks kui Mc Donald`sis on linad, ettekandjad, burgereid valmistatakse kobe või anguse lihast, toidus kasutatakse homaare, kaaviari ja sisustus on luksuslik, komfortne, hea ventilatsiooniga ning menüü võimaldab veeta aega, taastada jõudu ja vaimu mitme meeldivalt veedetud tunni jooksul, mitte 10 minutiga toitu alla kugistades.

Eestis on leiutatud ka uus sõna "resto", mis ei ole kohvik ega restoran, kuid keegi pole vaevunud seejuures ära seletama, mida see tähendab - mida erilist on selle söögikoha menüüs, teenindusformaadis, milline on selle mugavusaste ning muu sisu.

Gastronoomia arengute seisukohast on kõik tänaseks defineeritud: fast food, lounge, buffet, bistro, brasserie, restoran, kohvik, trattoria, gastronoomiline restoran, gurmeerestoran, fine dine, kõrts, söökla ja mõned veel. Välistatud ei ole, et leidub veel uusi stiile ja vorme, millest hetkel ettetkujutus puudub. Kuid olgu need siis ka õigesti defineeritud ja omas formaadis nii menüü, teeninduse kui ka vormi poolest.

Mis puutub Hesburgeri või MacDonaldsi nn restoranidesse, siis nende kõige ülevaatlikuma filosoofia on avanud film "Super size me".

Delfi Majandus uuris, kuidas tuntud tipprestoranide Egoist ning Gloria omanik Dmitri Demjanov suhtub sellesse, et McDonald`s või Hesburger oma söögikohti restoranideks nimetavad.

Restorani mõõtu McDonald`s: