DNB Pangas valminud põllumajanduse analüüsi järgi pole rasked ajad veel möödas ning põllumeestele eelmisel aasta pakutud kuuekuulisest maksepuhkusest järjele saamiseks ei piisa.

„Põllumeeste võime enda laene teenindada peaks taastuma siis, kui toorpiima hind tõuseb 28-30 sendini liitri kohta. Märtsi keskmiseks piimahinnaks oli aga vaid 24-25 senti liitrilt,“ tõdes DNB Panga põllumajandussektori vanem Margo Kuusk.

Hinnanguliselt võib piimahind 28-30 sendini tõusta sügise paiku ning seejärel peaks stabiilsemaks muutuma ka põllumeeste maksevõime.

Eile õhtul võisid tallinlased olla harjumatu vaatepildi tunnistajaks: läbi linna sõitis heleroheline traktor, mis DNB Panga kontori ette parkima jäi. Margo Kuuse sõnul on traktori eesmärk linlastele põllumeeste tegevust meelde tuletada. „Kahtlemata on põllumeestel praegu raske aeg: lisaks sellele, et kokku on tõmmanud eksporditurg, tuleb praegu teha suuri kulutusi algavatele kevadtöödele. Ehk aitab traktor meil kõigil meeles pidada, et võiksime kodumaist tootjat toetada,“ ütles Kuusk.

Deutz Fahr traktorite esindaja, Oilseeds gruppi kuuluva OÜ Jatiina juhatuse liikme Veikko Vahari sõnul on põllumeestel praegu ots-otsaga kokku tulla raske ning uue valitsuse plaan tõsta kütuseaktsiisi paneb põllumajandussektori eriti tugeva surve alla.

„Arvutuste kohasel võib aktsiis tõsta kütuste hinnad kõrgemaks kui Soomes, mis tähendab Eesti põllumajandussektori konkurentsivõimelisuse vähenemist, kuid toetused on seejuures ühed Euroopa väikseimad,“ ütles Vahar.

Traktor jääb DNB Panga kontori ette linlastele uudistamisrõõmu pakkuma selle nädala lõpuni.