Kas ja kus tohib lennata?

Kas minu kinnisvara asub piirkonnas, kus tohib droone lennutada? Kas ja kellega ma pean lendu kooskõlastama? Ega ma droonikaamerat kasutades andmekaitseseadust ei riku? Kas kinnisvara ümber asetsevatest kõrgetest puudest ja elektriliinidest ei saa filmimisele olulist takistust? Need on küsimused, mida enne drooni lennutamist teadvustama peaks.

Piirkonnad, millede kohal drooni lennutamine on reglementeeritud või sootuks keelatud, on lennuväljade läheduses, kaitseväe territooriumil ning loomulikult idapiiri äärseil aladel. Kontrollitava õhuruumi maht on sõltuvalt lennuväljast erinev. Droonilendu teostavad pädevad isikud on reeglina läbinud vajalikud koolitused, valdavad spetsiifilist informatsiooni ning teostavad ise vajadusel kooskõlastused lennuametiga.

Ka naabritega on viisakas oma tegevus kooskõlastada. Seaduslikult ei ole keelatud avaldada fotosid, kus ka naabri vara on nähtaval. Samamoodi näeme ju naabri hoovi nii Google Streetview kui ka maa-ameti aerofotode kaudu. Kindlasti on viisakas naabreid oma tegevusest teavitada.

Andmekaitseinspektsioon on märkinud, et kui detailid ja isikud naabri hoovis ei ole üheselt tuvastatavad, siis nende tõlgenduses ei ole tegu privaatsuse rikkumisega. Kui on võimalus et drooni abil jäädvustatakse mõnd suuremat või väiksemat seltskondlikku üritust, on vaja ürituse korraldaja kooskõlastust.

Kõrgliinidest hoia droon eemale

Segavaks võivad osutuda samuti objektile liiga lähedal olevad kõrgepingeliinid ja muud sarnased objektid. Kõige rohkem mõjutab droonide tegevust muidugi ilm - vihma, udu, tugeva tuulega neid lendu ei lasta.

Kellaaja suhtes tasuks samuti jätta lennutajale ja visuaalmaterjali salvestajale vabamad käed, et ta saaks arvestada päikese suuna ja varjudega ning tagada, et hoone esinduskülg oleks lennu ajal päikese poolt valgustatud.

Droonivideo plussid

Kaasaegsed droonid on võimelised tegema 4K (Ultra HD) tasemel videopilti ning 4000 x 3000 pikslit fotosid. Nad annavad parema ülevaate objektist ning selle ümbrusest, mida tavapärased fotod ei tee. Videod loovad õhustikku, mis annavad paremat aimu, kus objekt asub, mis seal ümbruses on ning näitavad suuremat pilti, mida igapäevaselt tegelikult ei näe olles ise maa peal.