Ehitusbuum on teinud Dubaist ühe maailma kiiremini kasvava linna ja see linn ei väsi üllatamast üha suurejoonelisemate ja esmapilgul võimatuna näivate ehitiste püstitamisega. Lähema poole aasta jooksul peaks algama järjekordse, 313-meetrise uuendusliku pilvelõhkuja ehitus.

Tornmaja näeb plaanide peal välja justkui hunnik üksteise otsa laotud sõõrikuid, mida ühendavad torni keskel asuvad liftikoridorid ja trepid. Maja tuumik on ka ainuke, mis kohapeal valmis ehitatakse, korruste moodulid valmivad täielikult vabrikus.

Korrused, mille vahele on peidetud 48 horisontaalset tuuleturbiini, pöörlevad iseseisvalt ümber oma telje, muutes nii pidevalt maja kuju. Pöörlemise kiirus pole nii suur, et sealsetel elanikel pea ringi käima hakkaks või süda pahaks läheks. Ühe täisringi tegemine võib kesta kuni 90 minutit, korruste liikumist saab ka eraldi programmeerida.

Roheline maja

Energeetiliselt sõltumatu pöörleva torni projekteeris Milano arhitektuuribüroo Dynamic Architecture, mille rajas arhitekt David Fisher koos kahe itaallasest kolleegiga. Kuna näikse, et Dubai kinnisvaraarenduse ees-märgiks on olla “suurem kui elu”, siis tuleb ka Dynamic Architecture’i torn “rohelisem kui elu”. Arhitektide arvutuste kohaselt suudab maja toota energiat lisaks oma elanikele veel ka viiele samas suurusjärgus hoonele.

Dubai kõrghoone on esimene nii suure mahu ja sellise kujuga projekt, kirjeldab kavandi vaimne isa David Fisher. Varem pole ehitatud hoonet, mis toodaks rohkem energiat, kui ta ise tarbib.

Lisaks tuuleturbiinidele on hoone katusel päikesepaneelid. Selline jõumaja võib toota aastas seitsme miljoni dollari (81 miljoni krooni) eest energiat. 12-kilomeetrisest tunnikiirusest piisab, et maja liikuma panna.

Kavandi valmimisele eelnes kaks aastat intensiivset arendustööd, et lahendada hoone tehnoloogilisi ja ökoloogilisi nõudmisi. Kõige raskem oligi arhitektidel peita korruste vahele võimsaid tuuleturbiine, mis pidid jääma võimalikult nähtamatuks, et säiliks maja esteetiline välimus.

Maja meisterdatakse korterite kaupa valmis Jebel Alisse’i püstitatavas tehases. Enne korterimoodulite paigaldamist on tehtud juba ka toru- ja elektritööd. Sel moel ehitatud hoone peaks olema seismiliselt vastupidavam. Nädalaga loodetakse paigaldada terve korrus.

Kõik on võimalik

Torni vastu on huvi tuntud juba üle terve maailma. Dynamic Architecture tahab samasuguseid hooneid ehitada veel üheteistkümnesse suurlinna, k.a Moskvasse, Milanosse, Tokyosse ja New Yorki.

Dynamic Architecture’i 68-korruselisse torni tuleb 200 korterit. 100–800-ruutmeetrised korterid lähevad müüki 5000-dollarilise (58 000 krooni) ruutmeetrihinnaga, vahendab Pressetext Austria. 350 miljonit dollarit (üle nelja miljardi krooni) maksev ehitus peaks algama lähema poole aasta jooksul ja Fisher usub, et see lõpeb juba 22 kuu pärast.

Arhitektide mängumaa

Pöörlevasse torni on kavandatud kuuetärnihotell, korterid, kontoriruumid ja kõige kõrgemale korrusele viis villat. Iga villa juures on parkimisplats, kuhu autod sõidutatakse spetsiaalse liftiga. Torni katusele tuleb ka helikopterite maandumise platvorm. Pilvelõhkuja ehitamisega on seotud paljud tuntud firmad, kes peavad seda tulevikuarhitektuuriks.

Võrreldes sellega, mis siiani on Dubaisse ehitatud, näib, et seegi projekt saab teoks, nii kaua kui nafta hind püsib laes, arvab Wall Street Journali ajakirjanik Alex Frangos.

Dubaist on saanud arhitektide mängumaa, kus suurte rahakottidega naftarikkuritest arendajad teostavad ka kõige ekstsentrilisemaid projekte. Seal on kolmesajast saarekesest kujundatud maailma kaart, sisehoones asuv suusamägi, purjekujuline hotell, palmikujuline saartekett, tulemas on veealune luksushotell.

Dubai turistimagnetid

•• Palmikujuline saarestik on üks maailma suuremaid inimeste loodud saarestikke. Saared on rajanud ‰eik Mohammed bin Rashid Al Maktoum, et suurendada Dubai turismi.

•• Maailma projekt – Dubai rannikust nelja kilomeetri kaugusele rajatakse kolmsada saart, mis asetsevad maailma kaardi kujuliselt. Saarte hinnad jäävad 15 ja 45 miljoni dollari vahemikku. Projekt peaks valmima tuleval aastal.

•• Burj Al Arabi hotell on maailma esimene seitsmetärnihotell, ühtlasi maailma kõrgeim. See seisab tehissaarel ja meenutab välimuselt araabia laeva purje.

•• Hydropolis annab uue mõiste “ookeanivaatega ruumile”, sellest saab maailma esimene veealune luksushotell, mis asub Pärsia lahe veepinnast üle kahe meetri allpool. Hotelli tuleb 220 sviiti. Esialgsete plaanide kohaselt pidanuks hotell valmima aasta lõpuks, ent suure tõenäosusega seda tänavu ei juhtu. Külalisi hakatakse vastu võtma maa peal asuval staadionil, tunneli kaudu sõidutatakse nad rongiga hotelli.

•• Burj Dubai – kui kõik läheb plaanide kohaselt, saab sellest maailma kõrgeim hoone, mis peaks valmima tuleval aastal. Käivad jutud, et pärast ehituse algust on majale kõrgust aina lisatud. Lõplikke arve pole aga konkurentide hirmus avaldatud.

•• Ski Dubai – maailma suurim siseruumides asuv suusakeskus, mille lumeala on 22 500 ruutmeetrit.

Allikas: Die Welt