Turge ehmatas eriti see, et Dubai hiiglaslikele võlgade leevendusvõimaluste ja ajatamise kohta ei ole lisainfot saadud, vahendab YLE Uutiset.

Turismist ja sadamatest toituv Dubai on on saanud maailmakuulsaks palmikujulise saare ehitamisega. Utoopiat on rahastatud riikliku investeerimisfirma Dubai Worldi laenurahaga, kuid palmisaare kinnisvaraäri ei ole läinud nii hästi kui kavandati ja 59 miljardi USA dollari suurusele laenule vajati järsku pikendust.

Info on pahaendeline üllatus investoritele üle maailma. Naaberemiraadid on Dubaid sel aastal juba toetanud kümnete miljardite dollaritega. Praeguste makseprobleemide valguses arvatakse, et naaberemiraat Abu Dhabi ei soovi enam naabrit rahastada.

Teisalt arvatakse, et Dubai võlad on paindlikud, sest Araabia Ühendemiraatide majandused on üksteisega tihedalt seotud ja ühe raskused on probleemiks kogu piirkonnale.

Kõige mustemate stsenaariumite järgi kardetakse Dubaist samasugust verstaposti kui Lehman Brothersist, mille kokkukukkumine kiirendas ülemaailmset finantskriisi.